Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Късно е либе за китк...
Късно е либе за китка: Мажоритарните вълнения продължават

Късно е либе за китка: Мажоритарните вълнения продължаватМакар законопроектът на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система да не оцеля и на първо четене в парламента вчера, темата не е забравена от депутатите и тепърва ще се разисква отново.

За начало Народното събрание трябва да се произнесе по резултатите от референдума. С внасянето на своя проект от ГЕРБ всъщност прескочиха процедурата, предвидена в Закона за прякото участие на гражданите във властта и местното самоуправление. Там ясно е посочено:

"Органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии."

Макар с няколко месеца забавяне заради поредицата обжалвания, резултатите от референдума влязоха преди дни в деловодството на НС. Така депутатите трябва да гласуват проект за решение преди лятната си ваканция, ако не искат да нарушат закона.

Потърсихме за коментар председателят на правна комисия Данаил Кирилов и го попитахме дали управляващите имат план за това. 

"Аз съм готов да възобновим обсъждането на този въпрос, но ще ни блокират. Ще кажат - имаме гласуване направо по резултати."

Опозицията в лицето на БСП обаче не е на това мнение. Правистът от левицата Филип Попов заяви:

"Трябва да се спази законът, разбира се, и да се разгледат резултатите в зала. Но това мнозинство вече многократно нарушава и правилника на Народното събрание, което е все пак със статут на закон."

На въпрос дали столетницата планира да защитава своята идея, която представи пред комисия - смесена система, в която половината депутати да се избират пропорционално, а другата половина - мажоритарно, Попов потвърди, че законопроектът им по темата вече е готов.

"Искаме обаче първо да го представим на Националния съвет", заяви той.

Националният съвет на БСП ще се състои по всяка вероятност в следващите две седмици, но точната дата все още не е известна.

Потърсихме коментар и от групата на "Воля", които тази сутрин оттеглиха законопроекта си за промени в Закона за политическите партии, който предвижда намаляване на субсидията от 11 лева на 1 лев за глас - също въпрос от референдума. Оказа се, че хората на Марешки не са се отказали да въведат своя версия на мажоритарен вот, който да запази сегашните 31 многомандатни избирателни райони и листите.

Повече детайли за тази система, която по всяка вероятност е вид смесена, въпреки настояванията на аптекарския бос, ще научим на 21 юни, сряда. В парламента групата на "Воля" ще представи законопроекта си пред подбрани неправителствени организации.

 

Източник: http://clubz.bg/