Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Лечебните заведения ...
Лечебните заведения във Варна имат нужда от кръв

Лечебните заведения във Варна имат нужда от кръвПрез летния сезон лечебните заведения във Варна имат още по-голяма нужда от кръв и кръвни продукти. Същевременно желаещите да станат доброволни кръводарители в морския град намаляват. Това заяви в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Районния център по трансфузионна хематология д-р Жанина Йорданова. По думите ѝ все по-често звеното прибягва до кампании в социалните мрежи с цел да подкани гражданите на Варна да даряват кръв.

"Наскоро имахме призив за даряване на кръв от кръвна група „Б положителна", обясни тя. Според д-р Йорданова по неприятно стечение на обстоятелствата, много пациенти в периода са се нуждаели от продукти точно от тази кръвна група. Директорът припомни, че работното време на Центъра в делнични дни е от 8.00 до 18.00 часа с прекъсване за дезинфекция от 13.00 до 13.30 часа. В събота звеното работи с кръводарители от 9.00 до 14.00 часа. Всеки здрав човек, който е пълнолетен и няма здравословни проблеми, не е страдал от инфекциозно заболяване като Хепатит, може да дари кръв. Единственото изискване е човекът да е с тегло от поне 50 килограма. Минималният срок между първото и следващи дарявания е 60 дни. Центърът по трансфузионна хематология поема ангажимент в случай на нужда, в рамките на тези 60 дни, да осигури кръв ако такава трябва да се прелива на близките на доброволните дарители.

Във Варна има недостиг на начални учители и учители по информатика

Във Варна има недостиг на начални учители и учители по информатика

Във Варна има недостиг на начални учители и учители по информатика. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лили...

 

"Мобилни екипи по кръводаряване ще бъдат разположени това лято на местата за провеждане на всички събития, организирани във Варна от Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК)", каза още тя. По думите ѝ Кръвният център за пръв път ще си партнира точно по този начин с Червенокръстката организация. Идеята е в мобилните пунктове да бъдат разположени на местата на събитията в следобедните часове. Идеята е по време на инициативите да се привлекат повече млади хора, които да даряват кръв.

 

Източник:https://www.actualno.com/


65984