Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Лекар от 1-ва линия:...
Лекар от 1-ва линия: Дори с очила не виждам резултата от теста

Лекар от 1-ва линия: Дори с очила не виждам резултата от тестаИнфекционист консултира по телефона в Свищов, болницата в Трявна търси кой да събира отпадъците 

Плачевното състояние на здравните грижи в много населени места се потвърждава всеки ден. Триажният кабинет в Дупница например затвори след едва три седмици работа, при това непълноценна - заради липса на лекари работното време бе скъсено веднага след отварянето. Сега обаче медиците съвсем изчезнаха. “Отказах се от работа в кабинета. Възрастна съм и дори с очила не виждам теста положителен ли е или отрицателен. Не мога да рискувам живота на пациентите. Започнах работа, защото имам нужда от пари, изплащам голям кредит, но се отказах”, заяви 74-годишната д-р Зорка Тодорова пред вестник "Струма". Тя изкарала в триажния кабинет едва две смени. Вторият лекар, който давал дежурства, взел няколко дни отпуск заради преумора, а третият се върнал в частната болница, където работи.

Продължава да е тежка ситуацията и в Свищов. В местната болница са пратени студенти от Плевен да помагат. Парадоксалното е, че пациентите ги обгрижва инфекционист от Сливен, който посещава болницата един път в седмицата. През другото време консултира по телефона. Общинската болница в Трявна „Д-р Теодоси Витанов“ пък обяви апел за набиране на доброволци - за санитари, чистачи, за доставка на лични вещи и храна до болните и за събиране на битовите отпадъци.

От цялата страна вали и недоволство спрямо личните лекари, че пращат пациентите директно в болниците или триажните кабинети, без те да ги преглеждат лично. Това води до претрупване с работа на колегите им.

 

Още по темата: 

 Болногледачи срещу заплата се търсят отчаяно

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 140778