Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Лекари и медицински ...
Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болница

Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болницаЛекари и сестри от Специализираната болница за лечение на детски болести излязоха пред лечебното заведение в знак на протест срещу ниското заплащане.

Персоналът поиска специален статут на болницата, който да я направи независима от финансовите ограничения в здравеопазването. По думите на педиатъра д-р Адил Кадъм недостигът на медицински сестри в лечебното заведение е толкова голям, че наличните не могат да излязат в отпуск.
 
Според лекарите някои отделения са застрашени от закриване заради липсата на кадри, провокирана от ниските заплати.

Медицинските сестри продължават с протестите
 
„Малка, сплотена група, виждате, всички специализанти, специалисти, медицински сестри, кинезитерапевти, лаборанти, стажант-лекари и студенти, и родители на наши пациенти. Идеята не е да вдигаме шум напразно, идеята не е ние да сме част от някаква вълна, от нечия предизборна кампания. Виждате екипа на единствената детска болница в България, единствената детска болница, която смята, че ако правителството иска да заяви, че реално и истински се грижи за децата на тази страна, трябва да получи статут на национална такава и да има финансиране на национална такава“, коментира д-р Адил Кадъм.

Ние не сме обвързани с една сграда, която ще бъде построена някога. Вярваме на министър Ананиев, че има най-доброто желание и има възможностите до момента, но не знаем докога, за да го направи. И смятаме, че първата крачка към това да заявиш сериозно ангажимента си към децата е да създадеш Националната педиатрична болница. Създаването й става с това да признаеш хората, които работят в нея“, посочи още педиатърът.

Медицински специалисти протестираха пред здравното министерство (СНИМКИ)
 

„Нашата болница е малка, скромна, непълна, не можем да съберем всички педиатрични специалности тук.  Но сме единствените. Ние вършим това, което така лелеяната 40 години болница не може да свърши, защото я няма. И смятаме, че за да сме сигурни, че ще има нова сграда, която да събере всички, трябва първо да се създаде тази болница. При налични специалисти, мисля, че имаме правото на това. Това в първото ни искане, това означава специалният статут. Това не означава, че ние сме някакви префърцунени госпожици, които искат нещо от държавата без да са го заслужили. Ние работим за това. Искаме да отпадне лимитът за хоспитализация, искаме, когато дойде някой от вас като родител, да не му казваме - не мога да ти приема детето, защото имам лимит, било от Здравна каса, било от някой друг. И искаме достойно заплащане на труда ни, защото не можем да привлечем нови специалисти“, заяви още д-р Кадъм.

 

Източник: https://dariknews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

И педиатрите излизат на протест

Медицински сестри поставиха срок за оставки >> След националния протест на 15 май ще започнат ефективни стачни действия със спиране на работа

В предизборна безизходица! Борисов „до стената“: >> Отпускаме 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри

Протестът на медицинските сестри - манифест на продънената социална политика (ОБНОВЕН)

Медицински сестри от болницата в Добрич подадоха оставка

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

Протести, напрежение, затворени отделения: защо здравната система дава на късо?

Медицинските сестри се готвят за мащабен протест

Изпълняват част от исканията на педиатрите, протестът за утре остава

 96640