Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Лицемерие без мярка ...
Лицемерие без мярка >> Корнелия Нинова за

Лицемерие без мярка >> Корнелия Нинова за "казуса ЦИК": Законът и свободата стоят над партийния интерес!„В момента сме свитетели на груба цензура от страна на ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение. Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен.”

 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с представители от Асоциацията на европейските журналисти - България в централата на партията на " Позитано"20. 

 

На срещата присъства и говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева. Нинова припомни, че срещу нея е организиран политически процес заради филмите й и разследванията срещу корупцията на най-високи нива.

 

"Ние ще я защитим и в Брюксел, пак по същата причина- да не се ограничава правото на хората да си казват мнението и да вадят данни за корупция, да не се използва  прокуратурата за натиск", категорична бе Корнелия Нинова.

 

С представителите от Асоциацията на европейските журналисти-България беше обсъден и въпросът за честността на изборите. От Асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. Нинова призова за обща и надпартиина позиция по този въпрос. "Ето, ние даваме пример , че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки,че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”, каза още лидерът на БСП. 

"Поемам гаранция, че ПГ на "БСП за България" ще подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. Някои текстове от този закон налагат цензура на свободата на словото. Ако бъде преодоляно ветото, ние ще сезираме Конституционния съд. Има основания да смятаме, че се засягат основополагащи и конституционни права на свобода на изразяване и достъп до информация", категорична бе Нинова. Според нея ГЕРБ често се позовават на европейски регламенти и правила, но е станало практика да вкарват в законодателството и неприемливи текстове, които нямат нищо общо с европейската практика.

 

Корнелия Нинова добави, че по този начин ГЕРБ крият истинските си намерения за авторитарна власт зад европейските норми.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

БСП: Сегашният състав на ЦИК е угоден на ГЕРБ

Противоречие в управляващата коалиция! >> ВМРО няма да подкрепи ГЕРБ за запазване състава на ЦИК

За ЦИК и за сбъркания принцип

Теодор Славев: Хората в ЦИК стават заложници на депутатските прищевки

Депутат: Ако ЦИК продължи работа след края на мандата си, това ще взриви изборния процес

Съставът на ЦИК може да продължи работа и след края на мандата с


89464