Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Личният пилот на Пут...
Личният пилот на Путин разкри, че руският президент е бил на косъм от смъртта

Личният пилот на Путин разкри, че руският президент е бил на косъм от смърттаСамолетът на държавния глава попаднал на мощна турбуленция на 5-6 хиляди метра височина

Полетите на президента на Русия са свързани със съвместната работа на най-добрите специалисти от наземните служби, диспечери, пилоти и стюарди, пише petel.bg. 

Но извънредни ситуации могат да се случат дори и на самолета на Владимир Путин. За това разказва бившият личен пилот на президентския Ил-96 Владимир Федорушкин. 

Той разкрива, че драматичният полет е бил по линията Москва - Петербург. Владимир Путин бързал за важна среща.

"Времето в Москва, а и в Петербург, беше много лошо за пилотиране, имаше страничен, силен вятър. А ние тъкмо излитахме. И някъде на 5-6 хиляди метра попаднахме във въздушно течение, появи се силна турбулентност и то при съвсем ясно небе", разказва пилотът. 

По думите му това е бил наистина най-страшният и най-сложен полет за цялата му кариера. 

"40 години съм летял, но никога не бях попадал в такива условия. Автопилотът ни отказа, рулят беше ограничен и можеше да се мести само на една трета. Набирахме 9 хиляди метра и така ни друсаше, че ако не бяхме пристегнати с колани, главите ни щяха да се разбият в тавана. В Петербург имаше силен дъжд, а рулят ни беше зацепил, въобще всичко най-лошо", разказва Владимир Федорушкин. 

Независимо от от тежките условия, той успява да приземи успешно самолета. След това бил извикан на разговор при Владимир Путин. 

"Разбира се, той ме повика в кабинета си и поговорихме за това, което се е случило. Попита какво е станало. Разбира се, беше неприятно. Вероятността да се разминем с пистата за кацане беше над 90%, но ние се справихме."

 

Източник:https://lupa.bg/news/


112004