Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Личните карти - нова...
Личните карти - новата-стара далавера за милиони

Личните карти - новата-стара далавера за милиониИзложение на о.з. Майор Иван Стоянов - гр. Хасково

 

Искате нов мобилен телефон, защото старият вече не ви върши работа или пък, че не сте в крак с модата. Сигналът му е лош, батерията се изтощава бързо, а клавиатурата често забива, не може и да се похвалите пред приятели, любовници. Решавате да похарчите повече пари за последно поколение смартфон, който прави чудеса и си го поръчвате от чужбина. След дълго чакане най-накрая телефонът е в ръцете ви, но с ужас разбирате, че местните мобилни оператори не поддържат повечето от услугите. Резултатът е: имате най-модерния телефон, но можете да го ползвате пълноценно, само когато сте в чужбина.

Горе-долу същото ще се получи с новите документи за самоличност. 

Наскоро стана ясно, че Министерството на вътрешните работи пусна обществена поръчка с прогнозна стойност 238,2 милиона лева без ДДС за изграждане и поддръжка на системата за издаване на личните документи от поколение 2019 г., които ще са с биометрични данни. Лошо няма. В този технологичен свят всеки ден трябва да подобряваме и надграждаме, още повече щом става дума за документи за самоличност. Парите обаче никак не са малко и връщайки се назад в историята човек няма да как не се запита дали пред очите ни не се разиграва поредната прескъпа далавера, от която някой, някъде ще прибере тлъста комисионна.

Подмяната на личните карти с "нови и още по-защитени" се извършва периодично като по план и всеки път е свързано с някакъв скандал.

НАПРЕД КЪМ СВОБОДАТА. От зората на демокрацията до 2001 година всички трябваше да подменим старите зелени паспорти с нови лични карти като таксата за издаване варираше между 13 и 65 лева. Тогава кой и как спечели поръчките за изработването им не стана много ясно и в годините на инфлация, непрекъснати политически разпри едва ли някой се е чак толкова  замислил за извършените кражби по това време.

 

 

 

ЛЮБИМИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ. Втората смяна на личните документи беше шест години по-късно 2007 г., Обяснението бе, че след като България е страна членка на ЕС трябва задължително да уеднаквим всичките си документи и така без проблем ще пътуваме навсякъде като истински европейци. Тогавашният вътрешен министър Румен Петков при посещение в Рим договори с италианските власти изработването на нови български паспорти... отново с уж по-добра защита.

Уви, тази подмяна беше свързана само с купища скандали. Въпреки че в началото ни обясняваха, че документите ще са защитени, след това стана ясно, че те няма да съдържат биометрични данни, а просто ще са леко променени, с друга визия и изработени от друг материал. На Румен Петков (за негово най-голямо съжаление) така и не му стигна министерското време, за да се облажи от тази поръчка, но пък Михаил Миков в качеството му на вътрешен министър подписва договора с компанията „Сименс“. След бързите рокади във вътрешното министерство начело застана Цветан Цветанов (във второто правителство на Борисов), който пък подписа анекс към договора. Така за втората подмяната на личните карти в далавери се забъркаха ТРИМА министри на вътрешните работи.

Малко по-късно се разбра, че в Народното събрание Цветанов настоява личните карти да са с безконтактен чип. Оказа се, че четецът за такъв чип струва 130 евро. Ако картите бяха с контактен чип, то цената на четеца падаше до 10 евро. Странно защо вътрешният тогава министър настояваше така ревностно да се направят документи, които след това щяха да излязат в пъти по-скъпо.

Не бива да забравяме, че именно по това време изригна скандалът "Сименс". Тогава специализираната прокуратура за борба с корупцията започна горещо разследване на невероятно скандалния договор за смяна на личните документи. Заговори се за рушвети в размер на 50 000 000 евро. На разпити бяха привикани бивши червени и сини министри. Разбира се, виновни нямаше, но в обществото остана усещането за поредната крупна далавера, подкрепена от няколко уж разноцветни правителства.

ХАЙДЕ ПАК НА ОПАШКАТА. Днес десет години по-късно и пак по време на бойковата власт личните документи ще се сменят за трети път! Обясненията са, че това се прави с цел по-голяма сигурност, но едва ли ще се хванем на тази въдица за пореден път.

Едва ли има страна, в която все нещо с личните карти да не е наред и през няколко години да се налагат подобни промени. Защо веднъж завинаги не направим документите такива, каквито трябва да бъдат и не престанем в непрекъснатото наливане на пари в нечии джобове?

Нима точно сега, в момент на тотална нищета и бедност държавата е редно да отдели 238,2 млн. лева без ДДС за такива разходи? Наложителна  ли е промяната или просто решението е взето с цел да се извърши поредната кражба на гърба на данъкоплатците. Въпросите са много, а отговори няма. Докога?

 

 ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Новата система за издаване на лични карти и паспорти ще струва стотици милиони

ЕТО Я ДАЛАВЕРАТА С НОВИТЕ ЛИЧНИ КАРТИ! ИСТИНСКАТА КРАЖБА – ЗАЩО ЦВЕТАНОВ ИСКА БЕЗКОНТАКТЕН ЧИП!

Хаосът с паспортите се роди от 10-годишното нехайство на МВР

Искаме обезщетение от "Сименс" за гафа с документите

 

 

 


75859