Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Лидери от 13 държави...
Лидери от 13 държави искат изхвърляне на Орбан от ЕНП

Лидери от 13 държави искат изхвърляне на Орбан от ЕНПГръцкият премиер Кириакос Мицотакис, норвежката му колежка Ерна Солберг и 11 други национални лидери от Европейската народна партия писаха до председателя на групата Доналд Туск да изхвърли партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан заради авторитарните му тактики, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитиран от агенция "Фокус". 

Апелът дойде, след като парламентът на Унгария в понеделник одобри мярка, която ще позволи на Орбан да управлява неопределено време с укази в отговор на пандемията от коронавируса. Подходът, според подписалите се, е „явно нарушение на основополагащите принципи на либералната демокрация и европейските ценности“. Унгарският парламент гласува с две трети мнозинство искането на премиера да управлява безсрочно с укази вместо закони. Властите получиха и право да вкарват в затвора за няколко години своите критици, под предлог че разпространяват изопачени и неверни факти.

Вчера 14 държави от ЕС подписаха обща декларация срещу злоупотребата с извънредното положение в Унгария, която погазва върховенството на закона под прикритието на борба с коронавируса, съобщи брюкселското издание "Политико". С ден закъснение българското Министерство на външните работи обяви, че подкрепя декларацията. 

Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Португалия,  Финландия, Франция и Швеция подкрепиха декларация, в която се казва: "В тази безпрецедентна ситуация държавите имат легитимно право да приложат извънредни мерки за защита на своите граждани и за преодоляване на кризата. Въпреки това сме дълбоко разтревожени от риска за нарушения на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните човешки права заради въвеждането на някои мерки".

Въпреки че в документа не се споменава поименно Унгария, се визира ясно нейното поведение: "Извънредните мерки трябва да бъдат ограничени до онова, което е стриктно необходимо, да бъдат пропорционални и временни, да бъдат обект на строг контрол и уважение на споменатите принципи и международните задължения. Те не бива да ограничават свободата на изразяване и свободата на печата". Тъй като не е изрично спомената, Унгария също още вчера обяви, че застава зад документа. На сайта на Министерството на правосъдието е качено съобщението, с което се изразява подкрепа за документа. 

Осем от включените в писмото страни са сред 10-те държави с най-голям нетен принос към бюджета на ЕС. 

Ден след въвеждането на безсрочното извънредно положение в Унгария - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Еврокомисията ще следи за нарушения във всички страни от ЕС. "От най-голямо значение е извънредните мерки да не стават за сметка на фундаменталните принципи и ценности, които са заложени в договорите за ЕС. Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Уважението към свободата на изразяване и правната предвидимост е ключово условие в тези несигурни времена. По-важно от всякога е журналистите да могат да вършат работата си свободно и коректно, за да могат да се борят с дезинформацията и да гарантират, че гражданите ни имат достъп до ценна информация", посочи Фон дер Лайен.

 

Източник: https://www.segabg.com/


123801