Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Лондон: Започва срещ...
Лондон: Започва среща на високо равнище, която ще отбележи и 70-годишнината на НАТО

Лондон: Започва среща на високо равнище, която ще отбележи и 70-годишнината на НАТОДнес в Лондон започва двудневна среща за отбелязване 70-тата годишнина от учредяването на НАТО или Организацията на Северноатлантическия договор. Ще присъстват държавни глави и ръководители на всички 29-страни членки на политико-военния блок, сред които и българският президент Румен Радев.

НАТО е смятан за най-големия и най-мощен военен съюз в историята. Паметната годишнина идва в труден момент за Алианса, помрачена от напрежение между страните-членки и от сериозни предизвикателства.

Очаква се дискусиите да бъдат фокусирани върху променящите се геополитически отношения и трудните въпроси около единството на съюза и неговото бъдеще.

Френският президент Еманюел Макрон разгорещи страстите с изявление, че „НАТО е в мозъчна смърт“ и че „трябва да се пробуди“.

Операциите на Турция в Северна Сирия, които не срещат одобрението на много страни, както и отношенията с Русия са сред най-наболелите проблеми и вероятно ще бъдат обсъдени на допълнителни разговори в рамките на срещата. 

Президентът Румен Радев ще произнесе кратко слово и ще има двустранни разговори със словашкия президент Зузана Чапутова и с испанския премиер Педро Санчес.

Британски медии отбелязаха, че България се нарежда сред деветте от общо 29-те държави НАТО, които са изпълнили критерия да заделят 2 % от брутния вътрешен продукт за отбрана.

 

Източник: https://frognews.bg/

 


118083