Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Лотарирай това!...
Лотарирай това!

Лотарирай това!Ситуацията с лотарията оставя неясноти и много въпроси. И преди следващите драми Опитвам се да ги обобщя:

 

1. Коя е реалната причина Валери Симеонов да поиска „взимането на лицензите“ на частните лотарии? В едни публични изяви той казва, че това е бедствие и хората трябва да бъдат спасени. В други казва, че обемът на този сектор е над 600 милиона лева и „държавата трябва да си го върне обратно“.

 

2. Ако лотарийните билети са „пристрастяващи“ и „опасни за хората“, защо изобщо не се забранят?

 

3. Ако са проблемни само начинът на разпространение и рекламата, защо не се коригират наредбите в тези точки, а направо се спира да се дават лицензи?

 

4. Какво ще гарантира, че държавата като монопол ще спазва тези евентуално бъдещи ограничения?

 

5. Ако става въпрос за пари, има ли гаранция, че държавата няма да си поиска обратно други сектори от бизнеса? Ресторанти, хотели, транспорт, програмиране, книжарници и др.

 

6. Как Министерството на Финансите (МФ) успя веднага да извади закон по темата? Означава ли това, че са знаели от много време, но не са казали?

 

7. Защо предложеният законопроект облекчава данъчно хазарта? А не се прави това за книги, детски дрехи, някои храни и т.н.?

 

8. Защо се наказват едни фирми, че са плащали малко, а след това се търси „узаконяване“ на тези „малки плащания“?

 

9. Защо ден по-късно МФ изтегли законопроекта си?

 

10. Кое налага да се действа толкова бързо и хаотично?

 

11. След като МФ са готвели закон по темата и очевидно са знаели, че има проблем, защо Националната агенция по приходите (НАП), която е под шапката на МФ, не си е търсила парите?

 

12. Защо НАП тормози малкия и среден бизнес с безумни наредби, а не си търси стотици милиони от хазарт?

 

13. Ако МФ, както и НАП и Комисията по хазарта (КХ), които са към МФ, не са си вършили работата, как се очаква да управляват всички лотарийни игри, като минат към тях? Те не могат едни такси да приберат, как ще управляват цял бизнес?

 

14. Няколко пъти политици казаха, че един или двама човека държат лотарийните игри. Означава ли това, че знаят за наличие на монопол, но не сигнализират Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)?

 

15. Защо самата КЗК не е взела становище по темата?

 

16. Някой ще понесе ли политическа отговорност за назначените хора в КЗК, КХ, НАП, всички други комисии и агенции, които не си вършат работата?

 

17. Каква е функцията на тези Комисии, ако не работят като хората?

 

18. Имат ли управляващите функционално разбиране, че не сме 1944г. и национализация не означава само взимане на завод? Работа не е само копане, или струговане. В днешен ден активите на една компания са бранд, популярност, доверие, договори, разработени пазари, лоялни клиенти, инвестиции в реклама и много други модерни неща, различни от сгради и машини. Национализация може да се направи, като се отнемат изброените неща, без да има нужда от прехвърляне на собственост на фирми.

 

19. Приоритетите на Държавата не трябва ли да са намаляване на административната тежест и улесняване работата на бизнеса?

 

20. Валери Симеонов няколко пъти каза, че той е лична гаранция, че лотарийните игри няма да отидат при друг частник. Означава ли това, че той се гласи да бъде депутат следващите сто години? Как точно мисли да го постигне?

 

21. При изтичането на данни от НАП, най-много лични данни изтекоха от регистрите на държавния тотализатор, които не са били засекретени в НАП. Ако две държавни структури не могат даже да опазят едни данни, как се очаква да управляват бизнес?

 

Такива въпроси остават. И не виждам никой да отговаря. Не виждам някой да поема отговорност за многото институции, които очевидно не са си свършили работата. А проблемите се трупат, с трупането на верни партийни калинки на високи постове.

 

Както вече е модерно да се казва, гледай Перник, мисли за лотариите. :D

 

Хубав ден! :)

 

#нитоденбезвъпроси


#нитоденбезнатиск


#нитоденбезнационализация


#живеемвинтереснивремена

 

Фейсбук Lubomir Alamanov

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Диагноза: Държавна хазартната зависимост

Васил Божков: Група некомпетентни политици показват незачитане или непознаване на Конституцията

ГЕРБ с абсолютен контрол >> Един човек ще контролира хазарта в България: Ресорната комисия се закрива, на нейно място ще има национална агенция

Ало, Горанов съм, какво стана с хазарта? Благодаря, и той ще е доволен...

 


120701