Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Лозан Панов алармира...
Лозан Панов алармира, че шефката на НИП иска да се бетонира на поста

Лозан Панов алармира, че шефката на НИП иска да се бетонира на постаМиглена Тачева иска с привилегии да получи още един мандат без конкурс, твърди председателят на ВКС

 

Управителният съвет на Националния институт на правосъдието (НИП) прие правила, с които директорът на институцията получава служебно втори 5-годишен мандат без публична и прозрачна конкурсна процедура. Това обяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е шеф на УС. Управителният съвет е заседавал днес и е приел предложените от самия директор Миглена Тачева промени в правилата за провеждане на избор на шеф на институцията, която обучава младшите магистрати, преди да започнат да правораздават. НИП също така организира и текущото обучение в съдебната система. Институтът е на издръжка от бюджета на съдебната власт, а директорът му по закон има 5-годишен мандат с право на повторно избиране.

Според Панов Тачева сега сама предлага привилегии за себе си. Панов твърди, че прокараните промени водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало. "Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност", обяснява Панов в специално становище.

Измененията, цитирани от него, регламентират, че процедурата за избор на директор на НИП се открива не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичане на мандата на действащия директор. Създава се обаче раздел "Преизбиране за втори мандат", който регламентира процедура, която изпреварва другата: "Процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, което се регистрира в деловодството на НИП. Заявлението с приложен към него отчет на директора, се подава до председателя на управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичането на мандата". 

Единствено ако действащият директор не пожелае да ръководи НИП и през следващите 5 години, или ако оценката му е най-ниската - "задоволителна", се открива процедура за избор, в която могат да участват кандидати, различни от директора с изтичащ мандат, обяснява Панов.

Коментарът на Миглена Тачева се очаква във вторник.

В УС на НИП освен председателя Панов влизат и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев, членовете на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов, правосъдният министър Десислава Ахладова и проф. д-р Сашо Пенов от ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски".

Тачева бе избрана за шеф на НИП през лятото на 2016 г. Тогава тя бе предпочетена пред дотогавашния директор Драгомир Йорданов и бившия правосъден министър Антон Станков. Преди това Тачева е две години правен съветник в "ВВМД" ООД, а между 2010-а и 2014-а е изпълнителен директор на "Феста Холдинг" АД. Тачева е министър на правосъдието в периода 2007-2009 г.

 

Източник: https://offnews.bg/

 

 


145426