Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Лозан Панов поиска д...
Лозан Панов поиска да се открие нова процедура за избор на главен прокурор

Лозан Панов поиска да се открие нова процедура за избор на главен прокурорДва сигнала за бомба във ВСС

Да се открие нова процедура за избор на главен прокурор, поиска шефът на ВКС Лозан Панов в началото на заседанието на ВСС. "Президентът заяви, че очаква състезание между кандидати, а не формална процедура. Споделям мотивите на президента. Смятам, че сме длъжни да иницираме нова процедура за избор на главен прокурор", каза Панов в началото на заседанието. Според него президентската институция можело да се превърне "в нещо като нотариат, това обезличавало институцията на президента. Предлагам да започнем нова процедура за главен прокурор , няма пречка кандидата г-н Гешев да участва в новата процедура, каза Панов.

Атанаска Дишева от съдийската колегия също поиска да се открие нова процедура.

ВСС и президентът имат споделена компетентност, конституцията не е регламентирала кой от двата органа имат по-голяма тежест, каза Атанаска Дишева. Трябва да се запази баланса между институциите. Само прегласуването лишава президента от действителната му власт, смята тя. Президентът олицетворява освен единството на нацията, но и суверинетата, защото е избран със значителен брой гласове. Необходимо е да се зачете действителната власт на президента, каза Дишева. 

Президентът няма право да изземва правомощията на пленума на ВСС, който е призван да избира тримата големи, каза Вероника Имова. Тя застъпи становището, че упълномощен да прецени качествата на тримата големи е единствено ВСС. Кадровият орган взима решение като предлага на президента да предаде легитимност на този избор. Да даде възможност на президента на официализира избора. Но съдържанието на този избор е от прерогативите на ВСС. Не случайно в решение 13 по к.д; 11 от 1996 г. е възприета идеята, че при назначаването на тримата големи на президентския указ се предава преди всичко престижен характер. Ако при първия път президентът откаже, при повторно предложение за същия кандидат, той е длъжен да назначи предложения кандидат, каза Имова. Президентът не избира, той легитимира, добави тя. 

 Правосъдният министър пък съобщи, че е имало две сигнала за бомба - снощи и тази сутрин.

В момента членовете на ВСС правят предложения по процедурата

Предвижданията, че 20 години ще бъдат относително достатъчни, за да се получи една добра втора пенсия, няма да се окажат правилни, подчертава тя.

Бившият социален министър Лидия Шулева направи своята прогноза за размера на пенсиите на българите през следващите години и получаването на пари от частните пенсионни фондове.

"Проблеми и трудности, разбира се, ще има. Най-вече поради факта, че предвижданията, че 20 години ще бъдат относително достатъчни, за да се получи една добра втора пенсия, най-вероятно няма да се окажат правилни. Не случайно 40 години е срокът, в който трябва да се трупат вноски, за да може във втория стълб да има пари", коментира тя.

Пред БНТ Шулева каза, че тепърва ще се обсъждат различни варианти какво точно да се промени в социалната система.

Според икономиста Лъчезар Богданов проблемът е доста дълбок и е заложен от много време.

"В старта на капиталонатрупващия модел за допълнителното осигуряване, вноските в началото не бяха дори 5%. Минималните доходи и голяма част от заплатите, особено за хората с ниски доходи, бяха изключително ниски. И имаме случаи, в които имаме вноски по 3,4 лева на месец. Очевидно това не е достатъчно и няма как да работи модел при толкова ниски вноски за пенсии", обясни експертът.

 

Източник: www.24chasa.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

 

Седми час продължават протестите срещу избора на Гешев

Полицията води преговори с блокиралите Орлов мост

ВСС избира Гешев под обсада и бомбена заплаха

Гешев нападна Бойко Атанасов след въпрос на Цацаров

Иван Гешев прие с усмива заплахата за бомба в сградата на ВСС


116830