Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Магистралите ни като...
Магистралите ни като хармоники със строителство и благини безкрай

Магистралите ни като хармоники със строителство и благини безкрайКоментар на Свобода Лилиева

 

На 5 октомври 1974 година в участъка "Яна-Коритна" започва строителство на магистрала "Хемус". Рязането на лентичка е съпроводено с митинг, всенародни вълнения, възторг и хвалби на държавния глава Тодор Живков, който прави първата копка.  43 години по-късно ситуацията не се е променила. При всяка копка на "Хемус" премиерът Борисов е "заливан" с народна любов. Но... магистралата още не е довършена. От предвидените 420 км, които трябва да свържат София-Варна за момента са завършени 168. Сметките показват, че за 43 години "Хемус" се разраства с има-няма по 4 км на година. Според обещанията на правителството тя трябва да бъде завършена през 2020. Но като се върнем в миналото и сметнем май това ще се случи през 2082-а.

Тези дни финансовият министър Владислав Горанов най-нагло заяви, че в бюджета за следващата година ще има пари "за хляб, за зрелища и за... магистрали".

Магистралите са повод за безброй хвалби от страна на Бойко Борисов, но по всичко изглежда, че те са и златната кокошка.

В края на миналата година германски експерти сметнаха, че в България цената за изграждането на един километър от новите магистрали е достигала до 6,7 млн. евро. В Норвегия тя е средно 4,9 млн. евро. Разчетите сочат, че за 6 години цената за изграждане на магистрала се увеличи двойно.

През 2010 г. Борисов строеше магистрали за между 2 и 3 млн. евро на километър. Днес цената на 1 км магистрала в България вече достигна от 4,2 до 6,7 млн. евро. В съседна Румъния цената за изграждането на 1 км нова магистрала е средно 5 млн. евро, в Полша А2 е завършена за 4.7 млн. евро. Тогава премиерът, управляващ за-първи-път обясняваше, че ниските цени, водели до ниско качество. С течение на времето обаче стойността на пътищата се повиши, но не и здравината им.

Средната цена за изграждането на автомагистрала "Хемус" е 4.4 млн. евро на един километър и е финансирана 100% от държавния бюджет. Любопитното е, че в края на мандата на кабинета Борисов 2 са били отпуснати допълнителни пари по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на същия път. Тогава стана ясно, че аутобанът ще се достроява от фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Златната кокошка се оказа обаче магистрала "Люлин", която е дълга точно... 19 километра. При нея средната цена е 9.6 млн. евро на километър. 75% от парите идват от европейски фондове, а 25% от  държавния бюджет. С всичките си съоръжения – тунели, мостове, укрепвания сумата е огромна. С тази ценова ставка магистралата без проблем би могла да бъде реализирана и в Германия. По първоначален план изгражданата магистрала трябваше да възлиза на 137 млн. евро, но за нея бяха платени 185 млн. евро.

През 2000 година беше обявено, че "Тракия", свързваща София и Бургас, ще струва 240 млн. лв. Изграждането й бе финансирано както от Европа, така и от държавния бюджет. Сумата обаче набъбна почти двойно с течение на годините. Все пак само за полагането на асфалта дадохме по скромните 2.2 млн. евро на км. Тази "евтиния" за жалост ни излезе прекалено скъпо. Откакто е пусната "Тракия" е в непрекъснати ремонти на уж новата настилка. През 2012 г. Лиляна Павлова и нейното тогавашно Министерство на регионалното развитие и благоустройство даде 60 млн. само за поправка на малък участък край Пазарджик. Други 6 млн. лева отидоха за поправка на пътя в отсечката Пловдив-Бургас през 2017 г. Всеки, който е пътувал по това трасе знае, че цялото е на хармоника, осеяно с огромни дупки. Самата магистрала няма никакви защитни съоръжения и падне ли малко сняг настава истински ужас.

Любопитното е, че проектът за тунел в Кресненското дефиле, който ще продължи 2 км е с обща цена 125 млн. евро или 67.5 млн. евро на километър. Само за сравнение Лердалският тунел в Норвегия е с дължина: 24,5 км и струва общо 125 млн. евро, или 4,9 лн. евро на километър. Тунелите по принцип са сериозно предизвикателство и за трите правителства на Борисов. Тяхната поддръжка е меко казано смешна и се стигна до там, че в тунела "Ечемишка” на магистрала „Хемус” загина жена, ударена от паднало осветително тяло. Проверка показва, че тунелът "Ечемишка" не е ремонтиран от пускането му в експлоатация през 1985 година. След трагичния инцидент се оказа, че полицията е алармирала за проблема от 8 години, но никой не ги е чул. По републиканската пътна мрежа в страната има 28 тунели и голяма част от тях не са ремонтирани от пускането им в експлоатация преди 25-30 години. На практика те са потенциални убийци, тъй като състоянието им е повече от трагично. За ремонта на тези съоръжения, заедно с виадуктите и мостовете са необходими 100 милиона лева годишно. Пари, които държавата не може да осигури.

Цифрите са много и объркващи. Едно обаче е ясно. Българските магистрали са в пъти по-скъпи от тези в цяла Западна Европа. Пътищата са "гордостта" на Борисов, но в действителност фактите сочат, че Станишев е сложил два пъти повече асфалт от Бойко по време на управлението си. За последните 10 години най-много строежи и ремонти по пътищата има през 2007 г.

 

Въпреки приказките обаче ГЕРБ и БСП добре си делят парата около тази сладка хапка. Левицата удобно мълчи за всички тези грандиозни кражби и неуредици и то не за друго, а защото техен човек се намърда удобно в АПИ. През май 2017 г. първото действие на новия регионален министър Николай Нанков бе смяна на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Начело на структурата, която разпределя милиарди чрез държавни поръчки, застана Дончо Атанасов. Той има няколкогодишен престой в ръководството на агенцията, т.е. радикална промяна в АПИ едва ли може да се очаква. Освен това Атанасов е хем бивш депутат от БСП, хем близък до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, така че опозиция към действията му едва ли ще има. А точно пътните поръчки са сочени като сектора с най-голяма обвързаност между бизнес и политици.

Всичко това нямаше да е чак толкова трагично, ако поне пътищата ни бяха здрави. Всички знаем какво е като пътуваме до Бургас, или по Хемус до Ябланица, постоянни ремонти, затворени участъци и тунели, ремонти на вече построените и дори на наскоро ремонтирани участъци. А каква сага беше с непрестанно затворените участъци на Цариградско шосе, алея "Яворов" и къде ли още не...

Тези дни излезе класация, според която по качество на улиците и магистралите България се нарежда на "почетното" 93-о място от 137 държави. Пред нас са страни като Зимбабве, Хондурас, Ботсвана, Мали, Ямайка, Гана, Шри Ланка.

През последните години нито една уж нова магистрала не може да оцелее без ремонт поне година. Тук зейне дупка, там се набразди на хармоника, на друго място асфалтът се напука. Така ремонт след ремонта, отново и отново и парите все идват от държавния бюджет или с други думи от нашия джоб.

Пълна мистерия за едни и абсолютно ясно за други е защо държавата налива милиони в некачествени пътища.

Премиерът-слънце „яде“ от сутрин до вечер асфалт и описва строителството на пътища като основна цел и приоритет на своето управление. И на всички е ясно защо. Дали управниците се надяват, че няма да разберем как всяка една добрала се до мечтана поръчка строителна или инженерна фирма е близка до властта?  Дали разчитат, че не можем да смятаме и ще ги оставим да продължат да харчат на воля, защото друг плаща? Дали пък не са убедени, че българският народ вече е толкова смачкан, че дори подобни кражби не може да го вдигнат ?

ДАЛИ...?

Вижте и други материали по темата:

Тунел „Ечемишка” е обявен за опасен и набелязан за ремонт още през 2005 г.

Полицията алармирала за „тунела убиец” от 8 години

Станишев положил два пъти повече асфалт от Борисов

67,5 млн. за км магистрала у нас, сметна Германия

Защо строим пътища 14 пъти по-скъпо от Норвегия?

Борисов даде 22,8 милиона лева аванс за "Хемус", която ще се строи от близки до Пеевски фирми

240 млн. лв. ще струва автомагистрала "Тракия"

Ремонт на АМ "Тракия" край Пазарджик ще струва 60 млн.лв.

6 млн. лв. ще струва ремонтът на „Тракия” между Пловдив и Бургас

Тунели-убийци дебнат шофьори и пътници из цялата страна

Коловозите по магистрала "Марица" по-дълбоки от тези на "Тракия" и Орлов мост

Борисов: Уж асфалт не се яде, а всички само за пътища питате

Новите пътища са малко. И все така скъпи

 


38548