Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Магистралните потоци...
Магистралните потоци в съзнанието на Борисов

Магистралните потоци в съзнанието на БорисовПремиерът обича да се хвали с добри намерения за бъдещи пътища, но не споменава нищо за цената им

 

Спомене ли се думата магистрала, тя предизвиква у премиера Борисов неконтролируем поток на съзнанието. В последните седмици, да не говорим за изминалите десетина години, той не пропуска да изнесе поредната лекция какво се прави и какво не е било направено в годините преди неговото първо премиерстване. Тирадите по вътрешни и външни форуми следват една след друга. За Борисов вероятно не е проблем, че начертаните от него пътища или са недовършени, или са в неопределено бъдеще време. Но хората, които се движат с автомобил в/през страната ни, се сблъскват с реални проблеми и за тях обещания за светлото бъдеще граничат с откровена арогантност.

"Един от големите ни грехове е, че магистралите са безплатни за българите. Като влизат в Сърбия, Гърция, Северна Македония - си плащат, а в България е безплатно." Това казва в интервю за сръбска телевизия Борисов. "Ние нямахме нито една магистрала. Толкова им се радвахме, като почнаха да излизат - "Тракия", "Марица", "Струма", "Люлин", че въобще и не помислихме за това. И хората свикнаха", хвали се още премиерът. Напоследък е често.

Да видим и какво сподели с българските работодатели преди дни: "Искам само да ви изброя и всеки оттам, `дето са му заводите, да си направи сметка това добре ли е за него, или не. Почвам с входа на София - "Младост": всеки петък вечер и неделя особено... Защото, ако не бяхме направили южната дъга, северната и западната тангента, София просто нямаше да се движи, щеше да спре. Магистрала "Хемус": напълно оборотна, стотици хиляди български работници работят на тези места, къдет` ви казвам. Но, Боаза-Плевен и Търговище-Шумен - вече се виждат, чакълират се. Магистрала "Европа": Кат` минете към Калотина, към Сърбия, ще видите хиляди камиони. Станаха пет. Ако слезете надолу по "Струма", вече сме на около 300 метра навънка в тунела и до Кресна ще видите трасето цялото очертано. Всеки от региона да си прави сметка как ще изглежда това след година и половина. Отиваме на Габрово: единият тунел готов, най-дългият и най-висок мост готов. И сега, който е там от този регион, да видите как се пробива планина - Стара планина, с какви усилия и с какъв труд на работниците и на строителите. Огромни обекти, огромни... Такива не сте пра`или никога, освен до Правец - на друго место няма"...

"Тази инфраструктура, която изграждаме, означава за България и българската икономика бърз транспорт до Западна Европа. За Сърбия - имат топлите пристанища на Черно море - Варна и Бургас, само на няколко часа по магистрала, без един светофар. Или ако завият от „Тракия”, по „Марица”, до центъра на Истанбул нямат светофар, само магистрали." Това заяви още Борисов след откриването на магистралата Ниш - Царибород, на което бе поканен от сръбския президент.

 

Нещо не се връзва с действителността 

И ето какво. Напук на твърденията на Борисов, България продължава да е своеобразна пречка по пътя от Европа към Турция и Гърция, а оттам - към Азия. Не важи само за магистралите, а и за безкрайно закъснялото обновяване на железопътната мрежа.

Прословутата магистрала от София към Сърбия, за която се говори от дълги години, започна да се строи едва тази година - с пари от държавния бюджет. Трябва да бъде завършена, теоретично, след две години. Дотогава - тапа. Магистралите "Тракия" и "Марица" наистина са изградени напълно, но имат особености. По първата непрекъснато вървят ремонти заради нагъване на настилката, скоростта в отделни участъци е ограничена, а втората скоро след пускането си започна да пропада. Съществуващото трасе на "Хемус" може да бъде наречено магистрала само от близки до управляващите пиари. От години то е затлачено от ремонти, които ограничават движението. Все още действащите участъци са с неравности, с ограничения на скоростта, а дори и най-новите от тях вече са с огромни кръпки. С темповете, с които се работи там, ремонтите ще продължат още дълги години. Тунелът под Шипка продължава да е мечта - от повече от 100 години. За "Струма" е по-добре премиерът да не споменава.  За довършването на това трасе ще трябва да чакаме още 7-8 години. И то не за изцяло истинска магистрала, защото недостроената част през Кресненското дефиле ще е обикновен двулентов скоростен път, макар и в една посока.

 

Не бива все пак да обвиняваме премиера в лъжа 

От една страна, той наистина си вярва, броди с прословутата си джипка по готови, неготови и планирани неясно за кога трасета, неизменно придружаван от някой министър. Откъдето мине, от устата му валят пари. Много пари. Милиарди и добри намерения. В тях е и незапочналото проектиране на магистрала от Русе до Велико Търново, да не говорим за вече митичната магистрала "Черно море" от Варна до Бургас. Е, особен напредък след големите обещания засега няма. Но дали и парите за контрактите за големите проекти са оправдани докрай?

Нека да посмятаме. Според публикуваните информации магистралата (подчертавам - магистрала) от Ниш до Цариброд излиза около 476 милиона евро. За разстоянието от 86.9 км това прави по 5 477 560 евро за километър, които по фиксирания у нас курс са равни на 10 713 176 лева на километър.  По цялото източно разклонение на Коридор 10 от Ниш до Цариброд са построени 87 моста, 5 тунела, направени са 12.5 милиона кубически метра изкопи, 9.5 милиона кубически метра насипи и е положен около 780 хиляди тона асфалт. Общата стойност на строителството се оценява на около 476 милиона евро.

Сега да видим данните за проекта за скоростния път от Кресна до Крупник, наричан магистрала "Струма". Строителството там ще тръгне от цена от 45.454 милиона лева на километър. Според съобщение на АПИ в участъка ще бъдат построени 3 тунела - „Симитли“ (211 м), „Ракитна“ (1135 м) и „Стара Кресна“ (1052 м). Ще има 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и 3 надлези и подлези. Този лот е само част от цялото трасе от близо 24 км. За втория участък, 10.4 км,  решение тепърва предстои. Неговата прогнозна стойност е 516 милиона лева.

Трудно е всеки, шофирал поне веднъж от Калотина до Ниш и минал през Сичева клисура, да бъде убеден, че това трасе е далеч по-лесно за изграждане, отколкото обхода на Кресненското дефиле. В дружеството, спечелило строителството край Кресненското дефиле, влизат компанията "Грома холд" и свързаните с нея "Европейски пътища "Водно строителство - Благоевград", "Пътпроект" и словашката компания "Вахостав-СК". Предложената от дружеството цена е 599 млн. лв. с ДДС, докато прогнозната стойност на търга беше 533.6 млн. лв. с ДДС.

Заедно с българския си партньор "Европейски пътища" АД (новото име на "Пътища Пловдив") "Вахостав-СК" вече строи 13-километров участък от скоростния път Ботевград - Мездра. Там цената за 13.4 километра е 266 975 906 лева - близо 19.924 милиона лева на километър. За другия лот от този участък от 19.3 км срещу близо 160 милиона лева бе избрано обединение на "Геострой" и "Пътстрой-92". "Геострой" кандидатства и за "Кресна", но въпреки по-ниската цена, не бе избрано.

 

Остава да видим какво ще се случи със следващия лот от "Струма" 

- 10.4 км с индикативна стойност 516 милиона лева. Все пак обичайната практика при големите инфраструктурни строежи в България е да има известна "равнопоставеност" и разпределяне на апетитните поръчки.

Преди около година и половина бившият регионален министър Николай Нанков и днешен зам. регионален министър се похвали, че средната цена на автомагистрала у нас е най-ниска в сравнение със съседите - 3.1 милиона евро. В Сърбия била 5.5 милиона евро, в Румъния - 6.3 милиона евро, в Гърция - малко над 10 милиона евро.

Пак не се връзва. Двата лота на така наречената магистрала "Европа" се изграждат с цена над 10 милиона лева на километър. 24 километра от Кресна до Сандански струваха над 280 милиона лева. За 9.3 километра от Ябланица до Боаза от магистрала "Хемус", прокламирани от премиера Борисов като "мазно" трасе, отидоха 66 милиона лева. За продължението на "Хемус" от Боаза до пътя Търново - Русе скромно се предвиждат поне 850 милиона лева. Каквато и да е "ескалацията" при проектите, струва твърде много.

Само през тази година правителството вече пое гаранции за над 2 милиарда лева за строителството на пътища и магистрали. В тяхното изпълнение се въртят едни и същи консорциуми. Остава да видим каква ще е крайната цена.

 

Присъствие 

Ръководството на „Трейс Груп Холд“ АД бе сред официалните гости на тържественото откриване на източния край на Общоевропейския транспортен коридор 10 - автомагистралния път от Цариброд до Ниш (с обща дължина 86.8 км). „Трейс“ изгради сложни участъци по протежение на над 14 км в рамките на трасето на ключовия инфраструктурен проект - от Цариброд до Пирот. Така се похвалиха от дружеството на сайта си. "Трейс" е компанията, обновявала пътя до Своге, където при катастрофа загинаха 20 души. Съмненията са за некачествено изпълнение, което дружеството отрича. Дали при съседите контролът е по-строг, или при нас правилата не важат? Отговорът е очевиден.

 

Източник: www.segabg.com

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Хващайте лопатите!

Закривай! Закривай я тая държава...!

Все едно всемирният потоп заля София и ремонтите... на ремонтите...

По фугите ще ги познаете... не по оставките!

Трите дъвки на властта: Приказка безкрай..., но за жалост все с трагичен край

КОЙ намазва яко от „Хемус“? (ОБНОВЕНО)

„Златните“ пътища на провала

 

 

 


117133