Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Магистрати атакуват ...
Магистрати атакуват зам.главния прокурор по делото за референдума*

Магистрати атакуват зам.главния прокурор по делото за референдума*Зам. главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова е извикала съдебния секретар след последното заседание по делото за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", за да ѝ даде флашка с два файла за попълване на протокола. Това се разбра днес от думите на съдебния секретар. 

Във Върховния административен съд (ВАС) бе разгледано днес искане на прокурор Петрова за допълване на протокола от последното заседание по делото от 4 април, на което върховните магистрати заявиха, че ще се произнесат с решение по същество на делото в предвидения в закона срок, който е 14 дни, но е инструктивен. 

В очакване на решение по делото обаче стана известно, че представителят на държавното обвинение е установил, че съдебният протокол от последното заседание е непълен, и е поискал изслушване на аудиозаписа от заседанието. 

Петрова заяви пред "Дневник", че след като е видяла протокола, е внесла искане за допълването или поправката му. На заседанието в началото на април председателят на съдебния състав е направил констатация, че тя е участвала като прокурор и в производството пред първата съдебна инстанция. В протокола било отразено само, че председателят я е попитала "Ще участвате ли". Това, което се случило обаче, е било по-различно, обясни пред "Дневник" Петрова. По думите й тя подробно се аргументирала защо може да участва и в производството пред втората инстанция. Съдът освен това се съгласил с доводите ѝ, което не било обаче отразено в протокола. 

Дали магистратите ще уважат искането на Петрова за допълване на протокола ще стане известно по-късно 

тъй като съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание. 

Днес зам. главният прокурор не присъства в съдебната зала, като я замества прокурор Виктор Малинов, защото "прокуратурата е единна". 

След като бе изслушан запис от последното заседание и бе констатирано определено несъответствие между казаното от страните и записаното в протокола, бе разпитан съдебният секретар. Тя заяви, че 

несъответствието се дължи на факта, че след съдебното заседание била извикана в кабинета на прокурор Петрова 

Прокурорът ѝ дала на флашка два файла - единият за думите ѝ по хода на делото, а другият - по същество на спора. След като съдебният секретар установил, че това по-обширно от записаното от нея в залата, тя просто е копирала материалите от двата файла. 

Прокурор Малинов и адвокат Христев, който представлява инициативния комитет за провеждането на референдума от 6 ноември 2016 г., поискаха поправка на протокола за привеждането му в съответствие със записа. 

На обратното мнение бяха двамата представители на ЦИК, която е ответник в процеса. Адвокатите Мария Бойкинова и Росица Матева заявиха, че протоколът е воден правилно и няма несъответствие между казаното по време на заседанието и твърдяното в молбата на прокурор Петрова. Освен това въпросът нямало никакво отношение към предмета на спора и целта на молбата на държавното обвинение е само и единствено забавяне на произнасяне на съда с акт по същество. 

Освен това защитата на ЦИК заяви, че е 

абсолютно недопустимо прокурорът да вика съдебния секретар в кабинета си и да му дава файлове за попълване на протокола от заседанието 

Адвокатите заявиха още, че в крайна сметка прокурор Петрова е била допусната да участва в съдебното заседание, което е същността на въпроса. 

"Дневник" попита съдебния секретар, който води днешното заседание, дали е практика те да бъдат привиквани в кабинетите на прокурори или в други кабинети, което тя отрече и каза, че не знае защо се е случило така по този процес. Телефонът на прокурор Петрова е изключен цял ден и тя не бе открита за коментар. 

В началото на февруари стана известно, че първата инстанция във ВАС уважи жалбата на телевизионния водещ Слави Трифонов и отмени решението на ЦИК, с което резултатите от референдума бяха обявени за незадължителни заради липсващи 12 027 гласа. 

Въпреки това и според съдебното решение допитването не бе признато за задължително 

Магистратите приеха само, че комисията не е преброила около 490 валидни гласа, което показа назначената по делото експертиза. За да бъде допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа. 

След предсрочния парламентарен вот на 26 март Слави Трифонов даде две седмици на новия парламент да приеме въпросите от референдума със заплаха за протест пред Народното събрание, която и реализира в продължение на няколко дни. Той прекрати протеста, след като депутатите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Изборния кодекс, с които да се въведе "пълен мажоритарен вот в два тура", като страната бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района. 

От управляващата партия мотивираха проекта с "изпълнение на волята на участвалите в инициирания в "Шоуто на Слави" референдум". Отделно от ГЕРБ предложиха промяна в Закона за държавния бюджет за 2017 г., така че партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев за всеки глас, получен на парламентарните избори. 

Първоначално заканата на Трифонов за протест пред парламента доведе до спиране на епизод от предаването му, след което той и екипът му дадоха пресконференция, на която обявиха, че Би Ти Ви е упражнила цензура и те ще направят следващия епизод със същото съдържание - т.е. ще изчетат писмото на Трифонов до депутатите в ефир. Това обаче не се случи, като водещият се отказа от официализиране на писмото си чрез предаването и епизодите бяха възобновени.

Източник: http://www.dnevnik.bg/

 

Вижте още:

Скандалът с ВАС и решението на референдума се задълбочава

Уважаеми зрители, спите ли? Времето изтече

 

 

 

 

 


28333