Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Магнезий - минерал з...
Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото

Магнезий - минерал за здравето на ума и тялотоЖивотът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях често зависи от нашето благосъстояние. Последното, от своя страна се влияе от баланса на витамините и минералите в нашето тяло.

Проявите на умора, липса на воля, липса на енергия, разсейване, главоболие и мускулна дисфункция са показатели за дефицит на магнезий.

Магнезият е сред най-важните минерали. Той е необходим за функционирането на нервната система. Той оказва влияние над свиването на мускулите и подобрява структурата на костите. Магнезият успокоява нервната система и допринася енергийния метаболизъм. Задоволявайки дневната дажба от този минерал, ние подобряваме настроението си и увеличаваме запасите от жизнена енергия.

Как се проявява дефицитът на магнезий

Дефицит на магнезий

Човешкият организъм има нужда от 300-400 mg дневно магнезий. Тази зависимост се определя от пол, възраст, хранене, както и от физическия и психическия стрес.

В стресови ситуации, при спортна активност и други натоварвания, нуждата от магнезий може да се увеличи. Например, един спортист се нуждае от около 600 mg магнезий на ден.

Дефицитът на магнезий често е следствие от стрес. Работата, личният живот, търсенето на баланс между кариера и семейство, финансови проблеми, липса на сън и много други фактори. Всички те могат да увеличат нуждата от този минерал.

При стрес се увеличава отделянето на хормони - адреналин и норепинефрин. Това се отразява на отделянето на магнезий от клетките. Големи количества магнезий се отделят с урината. Стресът, физическият или умственият и магнезиевият дефицит са взаимно свързани. Липсата на магнезий увеличава стреса и допринася за по-голямото отделяне на магнезий от тялото. Оказва се порочен кръг. При недостиг на магнезий, причинен от стрес, е необходим допълнителен прием на добавки с високо съдържание на магнезий или добавки, съдържащи магнезий, ако е необходимо.

Магнезий и спорт

Митохондриите, микроскопичните „електроцентрали“, които произвеждат енергия. Тя се разпределя в клетките от човешкото тяло. Магнезият е особено важен за енергийния метаболизъм в мускулите, включително сърцето.

Професионалните спортисти са наясно с многото ползи на магнезия. Магнезият има важна роля по пътя им към успеха. По време на тренировка, поради повишена мускулна работа и повишено изпотяване, тялото интензивно изразходва магнезий. За да поддържат мускулната работа, след края на спортната активност, спортистите трябва да компенсират липсата на магнезий и течности.

Тези, които се занимават със спорт, след края на интензивна тренировка, могат да приемат добавка магнезий, в комбинация с витамин В2. Допълнителният прием на магнезий влияе, върху възстановяването, след аеробни упражнения и статични натоварвания.

Магнезиевият цитат е подходящ за запълване на дефицита

Небалансираната диета, консумацията на промишлено обработени храни, водят до недостиг на магнезий в организма. За да се посрещне повишената нужда от магнезий, е необходимо да се допълни с балансирана диета от храни, с високо съдържани на този минерал.

Магнезий и витамин Б2 в борба, срещу умората

Магнезият и витамин В2 играят важна роля в човешкия организъм и имат допълващ - синергичен ефект. Заедно, те допринасят за намаляване на умората, премахване на токсините, енергийния метаболизъм и нормалната работа на нервната система.

Стресът, умората, нарушената мускулна функция са проблеми на нашето време. Те, са признаци на липсата на магнезий в организма. Ако вашата диета не съдържа достатъчно магнезий, добавките могат да бъдат допълнителен източник, за да отговарят на дневните нужди.

Знаете ли...

Фосфатите, съдържащи се в газирани безалкохолни напитки, пречат на абсорбцията на магнезий. Последицата от това е безпокойство и нервност.

Липсата на магнезий в организма е трудно да се установи в лаборатория. Само 1% от минерала е в кръвообращението, останалата част се съхранява в органи и кости.

Учените смятат, че писателят М. М. Достоевски е имал дефицит на магнезий. В дневниците си, той е споменавал проблеми с дневни и нощни спазми, парестезии и неспокойни нощи.

 

Източник: https://www.actualno.com/


112330