Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Махат преференции, да не са шайка имат претенции, що е то?

Махат преференции, да не са шайка имат претенции, що е то?Българските политици са наистина уникални! Възможността да бъдат наблюдавани и анализирани като истински природен феномен, не бива да бъде пропускана. Невероятните им умения да сътворяват правни абсурди, с които после да се гордеят, трябва да бъде оценен по достойнство.

Стараейки се да не бъда заслепен от тяхното обаяние и майсторски умения да говорят много, без да казват нищо съществено, се опитват да уловя най-гениалните им законотворчески изпълнения. 

 

Словесните им пируети, издаващи несъмнената им ерудиция и превъзходство над простолюдието, се опитват с "думи прости" да ни въведат в сложната и тежка система на електронните винетки, да ни покажат светлината със закона на горивата и разбира се, да изменят Изборния кодекс за наше удобство.

 

Като истински народни представители, изживяващи се като своеобразни трибуни от Древния Рим, те бранят нашите права. И ако си мислите, че премахвайки преференциите нарушават правата ви, жестоко се бъркате, уважаеми читатели. Нашите депутати просто ви предпазват от грешката, да не изберете правилния кандидат. Вместо да са признателни за това, някои "черни неблагодарници" дориизлизат да протестират.

 

Това било нарушение на демократичните им права? Как смеете, господа? Как би могло това да е нарушение на демократичните ви права, когато на власт е демократична партия, при това част от славното семейство на европейските демократи. На всичкото отгоре промените са атакувани от "комунистите". Сега пък да не вземете да ми кажете, че това не били комунисти, защото в редиците им имало олигарси. Това няма значение, щом са казали, че са комунисти и социалисти - значи са такива. Името е ясно, опаковката се вижда, кой го вълнува съдържанието.

 

Така или иначе като дойдат изборите, политическата вакханалия ще ни обхване и нас. Пак ще си гласуваме на принципа "само да не са комунистите", "да махнем гербавите", "не на националистите и популистите". Клишета, млишета и със съседа като пийнем, размяна на крошета. Понеже той нали "е от другите". "Комунист" или пази Боже фашист.

 

Ще се появи и другата група - "аз не се интересувам от политика" и "всички са маскари", "няма смисъл да гласуваме". Защо да следим какво гласуват депутатите? С преференции, без преференции, нямаме претенции. Няма да протестираме, заети сме прането да простираме. Ние сме една прашинка и нищо не зависи от нас, нали така беше? А лафчето за изходите, помните ли го. Терминалите, и почнеш да бегаш, бате.

 

Важни ли са корените, драги читатели? Общност, общество, коренът е "общ", нали? Род, родина, роден...Какво е общото между нас с вас? Какво ни обединява? КОЙ ни обеднява вече е ясно. Сещам се за изказването на Вежди Рашидов по време на дебатите за промените в Изборния кодекс.

 

Многоуважаваният културтрегер, когото незнайно защо доста граждани наричат със звучното "мултака", дълбоко се възмути и огорчи, когато друг депутат нарече управляващата коалиция "шайка".

 

В неподражаемиия си стил, беловласият интелектуалец  призова този "младеж, комсомолец", да "не му вика на него шайка". Как можело така? Да не би нетактичното "дете-депутат" да е намекнало за силова групировка, към която да е пречислило уважаемият господин Рашидов? Но то пък се оказа, че това било препратка към определение, дадено от друг депутат с неясна политически принадлежност- Антон Тодоров. Но лошият поглед беше показателен-никой не може да нарича нашите политици "шайки". Те са чувствителни и нежни души и се обиждат.

 

Преди около седмица пък Веселин Марешки определи ВМРО-БНД, като организирана престъпна група. Разбира се, те също се разсърдиха.

 

Интересно обаче какво ли мислят за "шайките" и "престъпните групи' обикновените граждани. Какво мислите вие, читателите на Actualno.com? Замислете се над това следващият път, в който депутатите гласуват нещо, това интересува ли ви и как ще ви се отрази. А когато дойдат изборите, можете ли да мислите над клишираните фрази или ще продължат да ви манипулират.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ГЕРБ и ДПС - прилики много. Твърде много

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Изборният кодекс на коалицията ГЕРБ - ДПС обръща каруцата на властта! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

И... да заиграят парцалите!


90166