Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Биткат...
Мая Манолова: Битката за касиране на вота не е приключила! (ВИДЕО)

Мая Манолова: Битката за касиране на вота не е приключила! (ВИДЕО)Дори само формалният сбор от 7 хиляди дописани граждани в списъците, 7 хиляди купен ромски вот и 7 хиляди недействителни бюлетини е повече от разликата между двамата кандидати.

Това каза Мая Манолова на излизане от съдебната зала, където се проведе първото заседание по делото за касиране на кметските избори в София. Следващото заседание е на 2 декември. Ще бъдат изушани свидетели и ще бъде направена съдобно-математическа и техническа експертиза.

Заседанието беше дълго. Направили сме десетки доказателства. Съдът призна по-голямата част от тхя. Не допусна повторно преброяване на бюлетините в посочените секции. Остава възможността обаче да докажем на следващо заседание, че недействителните бюлетини са некоректно произведени, каза Манолова.

По възражениеята ни и жалбите за купуване на гласове остава съдът да реши в следващо заседание. Тоест, възможността да има преброяване поне в някои секции с груби манипулации, остава, посочи тя.

Важно е, че съдът допусна съдебна експертиза за това как са съставяни избирателните списъци и как са включвани хора в тях, каза също Манолова пред медиите.

 

Ние твърдим, че има сериозни нарушение по отношение на 7 хиляди граждани на ЕС, допълвани в списъците. Също така и по отношение на т.нар. "техническа грешка" с липсващите 1010 хиляди души в тях между първия и втория тур, посочи още Манолова.

Като "крачка напред" тя определи решението на съда да приеме съдебна експертиза за списъците и за начина на тяхното съставяне.

Със свидетели ще докажем и тежките нарушения на изборните правила в ОИК. Би следвало протоколите да се отварят пред ОИК, в присъствието на член на ОИК, но това е правено от сътрудници, назначени от ОИК, в нарушение на закона.

Те са участвали в отварянето, коригирането, дописването, а по-голямата част от тях са служители на Столичната община, изтъкна Манолова.

Според нея, 900 протокола са коригирани в нарушения на закона от технически сътрудници, които не са имали право на това.

Също тежко нарушение на международните стандарти е недопускането на наблюдатели и представители да присъстват в процеса в "Арена Армеец", като малкото допуснати дори не са имали визуален контакт с представянето на бюлетините и протоколите, обясни Манолова.

 

Свободно се е нарушавал законът и изборните правила по приемането на протоколите, което ще докажем в следващото съдебно заседание. Надяваме се с изнасянето на тези факти, ще прекратят подобни изборни нарушения в следващите избори, изрази увереност Манолова.

Предстои да видим какви са размерите на щетите, настъпили след начина, по който ОИК е организирала изборите и приемането на протоколите. Ще предоставим на медиите жалбата с всички доказателства, за да имат непосредствена информация за това как се правят изборите, подчерта още Манолова.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията  

Източник: https://24novini.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова – една крехка жена, срещу един не на място... мъж

"Спаси София" на "явлението" Бонев стана... "Спаси ГЕРБ"!

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим

Тръгва... новото! Мая Манолова – големият победител, въпреки Бойко Борисов и ромите

Щабът на Манолова: Изборният ден беше целенасочена атака срещу нас

Скандални нарушения и глобени медии (Обзор)

20 "ДА" за Мая Манолова! 20 "НЕ" за Фандъкова!

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света!

Мая Манолова: Разликата от вота в момент е под 3%

Фандъкова обещава чистка в общината

Борисов пак се изтъква: Доскучава винаги да си пръв

 


117303