Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Истинс...
Мая Манолова: Истинските народни представители сега са на улицата. Оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и нови избори!

Мая Манолова: Истинските народни представители сега са на улицата. Оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и нови избори!Протестът е истински граждански бунт - спонтанен, искрен и чист. Не би следвало нито един политик да се опитва да го яхне, защото много бързо ще бъде отхвърлен, ще падне от коня и ще си счупи главата - предупреди Мая Манолова, председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ", пред bTV.

"Хората на площада за 5 денонощия постигнаха това, което политическият елит, депутатите в парламента, не могат да постигнат. Истинските народни представители сега са на улицата, сега са пред парламента. Този протест е нашият шанс, имунитетът на обществото срещу заразата на олигархията, срещу заразата "Борисов" - каза тя.

"Изправи се.БГ" подкрепя исканията на "Отровното трио" (Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов): оставка на правителството, оставка на главния прокурор Иван Гешев, разпускане на Народното събрание и въвеждане на електронно гласуване.

"Добавяме и исканията на гражданското движение: пълна ревизия на властта, на премиера, на всички институции, на сделките, на олигархичните кръгове, на приятелския кръг на "Борисов. Всички сделки трябва да бъдат ревизирани, не трябва да има недосегаеми, истината трябва да излезе наяве - резултатите да бъдат показани пред обществото, и след тази ревизия трябва да има наказани", каза Манолова.

Гневът на хората и липсата на справедливост са причината за протеста, превръщането на държавата в софра - смята тя. 

За личното си участие в протеста тя заяви, че то е в качеството ѝ на гражданин, не на партиец: "От 5 години не членувам в партия, на протеста съм като гражданин. Не говоря от микрофона, нито от мегафон. Би следвало да подкрепим децата си. Протестът е вдъхновяващ, там е бъдещето, тр да им дадем възможност те да влязат в парламента през граждански листи. Бъдещите политици, депутати, министри - хората, които могат да извадят България - са на площада днес. Те не трябва да казват: "Политиката е мръсна дума, няма да се занимаваме с нея" - напротив". 

След напомняне за протеста от 2013 г., избухнал след номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, когато Манолова беше в парламента като депутат от левицата и зам.-преседател на Народното събрание, тя заяви: "И тогава стоях с лицето си, не съм се криела. Поех своята отговорност, научих своите уроци. Подадох оставка като народен представител, след това - като омбудсман. Изправих се срещу Борисов на кметските избори и понесох целия удар на опита на този модел да се съхрани. Аз научих своите уроци".

Попитана за позицията ѝ за Делян Пеевски тя отговори: "Пеевски е олигархът, един от олигарсите, които Борисов допусна на трапезата си, заедно с Домусчиев, с котараците, с орлетата, да не ги изреждам всички. Борисов го направи силен и значим. Стартът му беше даден през 2009 г. от Бойко Борисов.

Всеки носи своята отговорност. Аз поех моята с лицето си (за 2013 г.). Политическите мъже тогава ги нямаше и сега ги няма. Всеки се озърташе и умираше от страх. Децата ни го преодоляха, излизайки на улицата, и ние повече нямаме право да мишкуваме.

Тя предупреди: "Да не си и помисля Борисов да шикалкави, да опита да излъже хората с "Борисов 4" или "Борисов 5". Ясно е, че той се сгромолясва, че умира от страх от ревизия. За не забравяме кюлчетата и пачките в чекмеджето. Отговорността за едно еднолично управление, каквото имаме през последните 11 години, е лична, той трябва да изпие чашата си докрай".

А също заяви: "Задължително е сега всеки политически лидер да декларира предварително дали би се коалирал с Бойко Борисов - смята Манолова. - Да го кажат пред хората, да не ги излъжат и употребят. Нека да е ясно."

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Очаквам вълна от протести до падането на Борисов

Мая Манолова е алтернатива на сегашното управление на България

Протест на Манолова под прозорците на редкия шанс и рядкото щастие Борисов! Къде са парите?!?!

Мая Манолова към Борисов: Ще има ревизия! Ще дойдем и ще ви потърсим сметка! И този път, не хората, а вие ще я платите...! (ВИДЕО)130411