Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Кога и...
Мая Манолова: Кога и по какъв механизъм ще бъдат върнати от топлофикациите надвзетите суми от клиентите им?

Мая Манолова: Кога и по какъв механизъм ще бъдат върнати от топлофикациите надвзетите суми от клиентите им?Кога и по какъв механизъм ще бъдат върнати от топлофикациите надвзетите суми от  клиентите им, в резултат на намалението на цената на природния газ, което е валидно за период от 8 месеца – от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.?

Това пита в свое становище Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР доц. д-р Иван Иванов във връзка с по-рано обявеното намаление на цената на природния газ със задна дата – от август 2019 г.

Манолова посочва, че се очакват по-високи сметки за парно през март 2020 г., тъй като средната външна температура през 2019 г. за София е била 8,7 градуса,  а през март 2020 г. до момента е 6,7 градуса. В този период засега остава непроменена цената на топлинната енергия, която е утвърдена с Решение № Ц-18/01.07.2019 г. от КЕВР и е исторически е най-високата, посочва тя.

Считаме, че предвид въведеното извънредно положение в страната заради епидемията от коронавирус и финансовите затруднения на хиляди домакинства, се изисква незабавно Министерството на енергетиката и КЕВР да предприемат действия за връщане от топлофикационните дружества на гражданите на надвзетите суми за времето  на последните 8 месеца - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

В противен случай гражданите ще бъдат затруднени да си платят навреме сметките за топлинна енергия за м. март 2020 г., което ще влоши още повече ликвидността на топлофикационните дружества, прогнозира Манолова.

 

Пълен текст на становището до КЕВР и Министерството на енергетиката

 

 

Източник: https://izpravise.bg/  

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Манолова: Ще внесем законодателни промени, така че и кметовете да имат отношение към разрешителните за отпадъци

Манолова ще участва в общественото обсъждане в КЕВР за поскъпването на водата в Търговище

"Малките пред големите": Манолова в подкрепа на обикновения човек, Движение "ДНЕС" застана зад новия проект!

Мая Манолова организира трета безплатна приемна за граждани

Мая Манолова, „Изправи се, България“ и Движение „ДНЕС“ обединени в името на България!

 

 

 


123247