Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Не е р...
Мая Манолова: Не е реалистично президентът да връчи третия мандат на нас – най-малката група сме

Мая Манолова: Не е реалистично президентът да връчи третия мандат на нас – най-малката група смеЩе наложим мораториум на назначенията и конкурсите, докато не заработи парламентът

 

Не е реалистично президентът да връчи третия мандат на „Изправи се! Мутри вън!“, тъй като сме най-малката парламентарна група. Ангажиментът за съставяне на кабинет е на Слави Трифонов, защото ще стане ясно, че никой не иска с Борисов и с неговата група и опитът му да сформира правителство е обречен на неуспех. Казахме, че Бойко Борисов повече няма да бъде премиер и така се случи. Ерата Борисов си отива. Отиват си натискът, страхът, заплахите, едноличният режим. Отива си и ерата на диктатурата и грабежа на хората.

Това заяви Мая Манолова в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“.

В момента текат конкурси в енергетиката и лечебните заведения. Промениха Закона за публичните предприятия, за да може между смяната на двете правителства да назначат свои кадри. Министерски съвет се превърна в трудоустроителна комисия с помощта на мнозинството в предишния парламент. В момента калинките на ГЕРБ печелят конкурси непрозрачно и без възможност да се обжалват назначенията, допълни Манолова.

Ще предложим с промени в Закона за публичните предприятия да се наложи мораториум на непрозрачните конкурси и назначенията, които са в интерес на ГЕРБ и на приближените на Борисов и да отпаднат привилегиите на висшите държавни чиновници, които са в бордове на държавни дружества, заяви още тя.

По никакъв начин няма да търсим сътрудничество с ГЕРБ и ДПС. Никой от нас не е влязъл в парламента, за да се бори за министерски постове или други, получени с гласове на ГЕРБ и ДПС. Влизаме, за да направим Комисия по ревизията и да стане ясно къде отидоха парите на българския народ, какво се случи с 5 млрд. лв. в „Автомагистрали“, как са похарчени парите за COVID-кризата, какво се случи с концесиите, каза още Манолова.

Обещахме, че първите ни действия ще са за незабавна подкрепа на микропредприятията и домакинствата, засегнати от пандемията. Ще върнем старите текстове в Закона за личната помощ, ще вкараме Закона за частния фалит, обещали сме закон срещу зариването на България с боклук, Закон за колекторите. Ще отнемем привилегиите на министрите, депутатите и висшите държавни чиновници. Хората очакват това от нас, а не да уговаряме министерски кресла, допълни тя.

Манолова бе категорична, че е необходима спешна промяна на Изборния кодекс, за да има дистанционно гласуване и видеонаблюдение на изборите, смяна на ЦИК и Михаил Константинов като председател на Информационно обслужване.

Партиите на протеста са първа политическа сила. Следват ревизия и подготовка на избори по нови правила, от друга администрация, с други шефове на МВР, които да не са „чадър“ над купувачите на гласове, заяви Манолова.

 

Източник: https://izpravise.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

 Манолова: Борисов иска свикване на Велико Народно събрание, за да остане премиер до живот

Мая Манолова показа стикер за защита на купувачите на гласове! (ВИДЕО)

Мая Манолова: Ще ревизираме плана за възстановяване за 30 млрд. лв. на Борисов, прилича на шопинг листа 

Мая Манолова: Освен за милиардите, ревизия ще има и за обезобразяването на българската природа 

Мая: Имаме план как 30 млрд. лв. да бъдат налети в икономиката, за да се увеличат драстично доходите на българските граждани

Слави и „Демократична България“ единни с Мая Манолова...148213