Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Мая Манолова: Всички партии блокират електронното гласуване (Видео)

Мая Манолова: Всички партии блокират електронното гласуване (Видео)Още акценти от "Различното интервю": 

Пиша закон за частния фалит, подхващам банките 

Аз работя с всички. Разликата между опозицията и омбудсмана е, че за опозицията може би е достатъчно да критикува. От мен хората чакат резултат. Когато започна една тема, един проблем, аз трябва да го завърша. Говоренето на мен не ми върши работа 

Мажоритарните избори не са забравени 

С омбудсмана на републиката разговаря Кристина Кръстева

 

ВИДЕО

 

- Г-жо Манолова, правим “Различното интервю” в дома на Веселина Иванова. Тя е служител на фалирала фирма, която се бори за неизплатените си заплати още от началото на бременността си. А сега дъщеричката Михаела е вече на 3 месеца. Заради 5000 души като нея - от фалирали предприятия, вие се разплакахте преди Коледа пред депутатите, понеже пак отлагаха изплащането на парите, които тези хора са си изработили. И в крайна сметка проблемът получи щастливо решение. 

- Веселина е боец. Благодарение на нея работниците от въпросната търговска верига се организираха. 2017-а ми започна с една много вълнуваща среща с тях. Трогнаха ме техните съдби и започнахме заедно битката, за да се промени законодателството и те да могат да си получат парите, ако не от работодателя, който сигурно ще е в несъстоятелност, то от Фонда за гарантиране на вземанията, който е създаден именно за това. Отне ни повече от 9 месеца, минахме през перипетии. Малката Михаела се роди и сега много се надявам, че майка ще успее да си получи парите поне, докато тя тръгне на ясла или на градина, а не чак като тръгне на училище. 

Иначе не плача често, но, от друга страна, мразя да се правя на свръх човек, на непоклатим боец, когато нещо ме трогне много силно, или когато се окажа безсилна да се справя с огромна несправедливост. Не беше планирано, просто се разплаках от безсилие да накарам депутатите да разберат какъв е проблемът на хората без заплати. Това означаваше тя никога да не си получи неизплатените заплати, а също и 700-те колеги и още хиляди хора в подобна ситуация. Няма по-грозно от това да не платиш някому, който има семейство, деца, това, което си е изработил честно. 

- Преди да започнем нашия разговор установих, че за семейството на Веселина вие сте със статут на национален герой. 

В.И.: Не само в нашето, а в още стотици семейства от нашата фирма в София и Варна.  Манолова: Спомням си деня през март м.г., когато обсъждахте събитие, което организирахме. Дотича стажантка от пресцентъра и каза: “По улицата вървят много хора. Няколкостотин души. Къде са тръгнали?” Отговорих : “То е ясно къде са тръгнали. Като има поток недоволни, към нас идват.” Но на мен това ми е работата. Аз си върша работата и ако всички институции си вършеха работата, в домовете на българите щеше да е различно. 

- Досега при вас са постъпили около 35 000 сигнала. Откъде вземате тази енергия? 

- Аз мисля, че  енергията е  другото име  на желанието  да си свършиш  работата.  Никога не съм била бюрократ, никога не съм се крила зад купчина папки. На мен чиновническото мислене: “Ще свърша днес 5 от папките, и в 17,30 ч си тръгвам”, ми е чуждо. Абсурдно. При нас се работи, докато има работа. Спешна работа, защото другата не свършва. И самият факт, че два пъти повече хора се обръщат към институцията, е показателен за това.

- Осъдихте на трета инстанция “Топлофикация-София”, защото не дава информация, а завежда по около 15 000 дела годишно. Усмирихте частните съдебни изпълнители. Успяхте да предотвратите поскъпването на водата в планирания мащаб за 14 области. Кои са следващите? 

- Добре, че имаме етапни победи, стъпки в правилната посока, които ни обнадеждават - и мен, и хората, засегнати от монополисти или от лоши управленски решения. 

През тази година на дневен ред са банките с техните свръхправомощия. Предизвикателството е и в България да бъде изработен Закон за частния фалит, който касае страшно много хора. Това е начинът да се спасят стотици човешки съдби, включително на млади хора, за да могат да продължат напред, ако поради някакви неблагополучия техните намерения катастрофират финансово в един момент. Такива закони има по цял свят. В момента правим анализ на европейската и на световната практика. Имах среща с една съдия по несъстоятелност от един американски щат, която много се впечатли от всичко, което правим, от проблемите в България, от начина, по който се опитваме да ги решим. Тя обеща да дойде пак. Ще ползваме законовите текстове, върху които е уредена гражданската несъстоятелност в Америка. Но също така има много добър европейски опит. 

Естествено, ще има неблагоприятни последици за фалиралия гражданин. Също така ще трябва да бъдат защитени максимално добре и кредиторите. Но в крайна сметка да се съсипе животът на едно семейство не е добре нито за хората, нито за обществото, нито за държавата. 

- Кога ще сте готови с този закон? 

- В момента работим. Имаме една малка експертна група. Направили сме и по-голям списък от уважавани професионалисти, професори по право, практици, съдии, правозащитници. Ще се опитаме да огледаме нещата от всички страни и да предложим наистина добри текстове. 

- Спасихте пенсионирането на 170 миньори от вече закрити рудници. Сега депозирахте в НС и текстове, защитаващи и тези, чиито предстои да бъдат закрити. 

- Да, вече ги внесохме. Когато става дума за няколко текста, е въпрос на желание човек да седне, да огледа целия Кодекс на труда и да направи разумните предложения. Но когато касае изцяло нов закон, какъвто е случаят с частния фалит, работата е далеч по-сложна и трябва да се ползва опитът на държави, които вече са създали такова законодателство и то работи, с всички плюсове и минуси. 

- Каква ще е процедурата при частен фалит? Какво ще се случва? 

- Със сигурност ще се минава през съда и ще има някаква такса за лице, което да ръководи производството. В редица държави има два вида производство по несъстоятелност - в единия човек няма абсолютно никакво имущество и доходи и от него няма какво да се вземе. Там процедурата ще бъде по бърза. В останалите случаи, когато човек има активи, но те просто не отговарят на размера на задълженията му, тогава ще трябва да се направи така, че да бъдат максимално удовлетворени кредиторите на длъжника, независимо дали да банки, дали е държавата, здравната каса или НОИ, така че да има баланс частния и обществения интерес, и между интереса на длъжника и на кредитора, за да не се застраши търговският оборот.

Аз съм “за” всеки да си плаща дължимото. 

Против съм един  малък дълг да  бъде натоварен  с колосални  разноски, с  огромни лихви  и да е невъзможно човек да продължи живота си, ако не е преценил някоя финансова ситуация. 

- Минава процедурата по частния фалит и човек започва на чисто? 

- Да, срещу определени санкции - за период от време да не може да заема определени длъжности или да има собствен бизнес. Още е предварително, но това са практики във всички европейски държави. България е последната без такъв закон. Има нужда от такива правила. 

- Когато бяхте зам.-председател на парламента, под ваше ръководство се събра комисия, която изработи Изборния кодекс. Темата ви остава близка. Но май имате забележки към ЦИК, че ще опорочи електронното гласуване? 

- Имала съм навремето резерви към електронното гласуване, на знаете, че по инициатива на президента Плевнелиев беше проведен референдум, който завърши с огромен резултат в полза на електронното гласуване. Гражданите го искат, за да бъдат включени в изборния процес българите зад граница, младите хора, които няма да се редят на опашка, но ще гласуват от личния си компютър. Това не е просто някаква техническа приумица, а е начинът младите, активните и българите зад граница да се включат, което е изключително важно. 

- С промени в кодекса в миналия мандат на ГЕРБ се прие електронното гласуване у нас да е пълноправно от евроизборите през 2019-а. 

- Да, като преди това трябваше да се мине през определени стъпки. За м.г. се изискваха три симулации. Сега ЦИК влезе в задочен спор с мен какво означава симулация. Духът и текстовете на закона са да се организира изборен процес с електронно гласуване от началото - регистрацията на избиратели и раздаване на електронни пароли или идентификационни номера, с които да се гласува, до самото гласуване.

След това - броенето на гласовете. Целият процес да се отиграе, като единственото различно е, че партиите и хората, за които се гласува, са измислени. Но иначе това трябва да се направи в територията на един избирателен район. Например в една община да се види как ще изглеждат списъците, как ще се регистрират хората. Нищо такова не се направи.

Общо взето от ЦИК отбиха номера, като направиха в контролирана среда от 40-50 души гласуване, което в никакъв не е дистанционно електронно. Аз имах покана, мои експерти участваха. И затова отговорно казвам, че това е отбиване на номера, имитация на симулация, чи ЦИК отново не спази закона. Но по-лошото е според мен, че те се опитват да намерят аргументи защо не трябва да има електронно гласуване и защо трябва да се откажат и от машинното гласуване, което вече е част от законодателството. Хиляда причини си измислиха да нарушат закона. Сега нещо подобно се готви за електронното гласуване.

Очевидно никоя партия няма интерес от електронно гласуване предвид това, че трудно се контролират българите зад граница, трудно се контролират младите и активните, трудно можеш да предвидиш техния вот. Там трябва да разчиташ единствено и само на послания, на каузи, на кампания, на лица. Може би това притеснява партиите, защото няма никаква реакция от никого. 

- Мажоритарните избори вече в историята ли са? 

- Според мен темата не е забравена, защото 3 и половина милиона българи участваха в референдума, над 2 и половина милиона - със “за”. Не е толкова кратка паметта на българина. 

- Как сте с БСП? Чувате ли упреци, че работите с Борисов и ГЕРБ? 

- Поддържам връзка и в работата си получавам подкрепа от всички партии и от парламентарните им групи. Хората се обръщат към мен с проблеми, които не са леви или десни, и аз нямам никакво притеснение да се обърна към всеки, стига тези в крайна сметка проблемът на човека, който очаква от мен решение, да бъде решен. 

Аз няма как да си свърша работата без институциите. Когато те не вършат своята, ги критикувам и съм достатъчно остра - и към парламента, и към министри, и към правителството, и към КЕВР, и към ЦИК. Но когато трябва да се свърши работа, успявам да намеря партньори.

Например прокуратурата ми е партньор в битката срещу високите цени на водата. Различни парламентарни групи - когато трябва да се инициират законодателни промени в интерес на гражданите. Правителството - когато трябва да се реши текущ въпрос. И наистина, ако в понеделник не се бяха намесили Бойко Борисов и Владислав Горанов, въпросът с пенсионирането на миньорите от закрити рудници щеше да остане да виси. А това е огромен стрес за хората.

На 23 декември сутринта аз бях на протест, организиран от тях. Вечерта имах план, който следвах. Проблемът беше огромен - само те си знаят как са прекарали празниците, и как аз ги прекарах, предвид ангажимента, който поех към тях - че ще решим този проблем. 

Това всъщност е разликата между опозицията и омбудсмана. За опозицията може би е достатъчно да критикува. От мен хората чакат резултат. Когато започна една тема, един проблем, аз трябва да го завърша. На мен говоренето не ми върши работа и не ми е достатъчно, освен в случаите, когато трябва да натисна някого, и тогава медиите са ми безценният партньор. Защото част от проблемите се решават с натиск. Когато медиите подкрепят една кауза, осветлят я, показват човешките лица на един проблем, след това е по-лесно да бъдат убедени институциите. Но моята крайна цел не е да критикувам КЕВР, ЦИК или някой министър, или депутатите, а да реша проблема на хората. И затова съм готова да вляза в разговор и да направя компромис с всяка една от тези институции. 

Единственото, което ме тревожи  и заради което се събуждам  понякога през нощта е страхът  дали ще оправдая всичките огромни очаквания. Дали всички ангажименти, което поемам, ще се случат наистина, и дали в един момент няма да разочаровам част от хората просто защото не мога да се справя с някой проблем. 

- Вие сте мажоритарният човек в политиката и неслучайно имате този огромен рейтинг от последните социологически проучвания - втора сте след президента и само двамата се ползвате с одобрението на повече от половината българи. 

- Добрата новина е, че институцията излезе от анонимност и всъщност това не е личен рейтинг, а функционален - зад него стоят 40 души, с които работим образно казано денонощно. И ако разделя тези проценти върху приноса на всеки един от тях, за мен ще останат 2-3 процента. За нас рейтингът това са жалби, това са хората в приемната, да се заемане с този и с онзи проблем и което е най-важното - че ще го решим. Защото добрите намерения са важни, но най-важен е резултатът. 

- Водите битка и за това тук да не ядем второ качество храни. 

- Изключително съм доволна, че в началото на тази година убедих и правителството темата за двойния стандарт на храните да влезе в календара на българското председателство. Има форум, насрочен за края на февруари, и битката срещу двойния стандарт на храните беше обявена за приоритет. Много е важно да вдигнем топката, България да поеме лидерството по темата, защото страните от Вишеградската четворка, Хърватска, Словения, Румъния и Гърция са също запалени то тази кауза и ще си защитят гражданите. 

- Наистина ли сте много добра и в кухнята? 

- При омбудсмана не са постъпили оплаквания от лошо приготвена храна. Аз не съм по-различна от останалите жени. През седмицата не ми се получава всяка вечер, но сега по празниците, като влязох на 23-и следобед в кухнята, излязох на 27-и вечерта. После за Нова година - пак така. Обичам да готвя. Събират се децата, внуците, съседите, идват приятели и роднини. 

Кога Мая Манолова чува диагнозата "рак" и какво решава да направи и още много теми - във видеото.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/