Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Закон,...
Мая Манолова: Закон, внесен от МС и Бойко Борисов, ще принуди българите да платят над 100 млн. лв. за топломери и водомери. Да го оттеглят!

Мая Манолова: Закон, внесен от МС и Бойко Борисов, ще принуди българите да платят над 100 млн. лв. за топломери и водомери. Да го оттеглят!Над 610 хил. домакинства ще пострадат от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност, внесен от правителството на ГЕРБ, внесен на 30 декември 2020 г., алармира Мая Манолова.

Над 610 хил. домакинства в България, от които 410 хил. в столицата, ще платят близо 100 млн. лв. от джобовете си заради внесения от кабинета на Бойко Борисов Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергийната ефективност. Призовавам Борисов да го оттегли! 

Това посочва председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в позиция до медиите.

Законът е внесен на 30 декември 2020 г. и предвижда задължително въвеждане на уреди за дистанционно отчитане, топломери и водомери, които гражданите трябва да си купят в разгара на кризата с COVID-19. Задължението е предвидено в параграф 67, с който се променя Закона за енергетиката (през цитирания ЗИД на Закона за енергийната ефективност).

Така правителството на Борисов нанася финансов удар на над 1 млн. българи, които се отопляват на парно и ползват топла вода. От една страна те трябва да си закупят уреди (топломери, водомери, уреди за дистанционно отчитане), от втора страна да плащат такси на топлинните счетоводители за ежемесечно отчитане на данните, от трета страна – да плащат нова такса за прехвърляне на данните им за топла вода от топлинния счетоводител към ВиК-дружеството. Тази такса, според информация от някои топлинни счетоводители, ще е в размер на 40 лв. годишно на домакинство.

Припомняме, че още на 1 ноември 2020 г. Манолова призова разходите за купуване на дистанционни уреди да се поемат от бюджета на Министерството на енергетиката или премиерът Борисов да създаде специална финансова програма да подпомогне домакинствата, като осигури и средствата за нея, независимо дали по европейски програми. Още повече, че в момента хората са силно затруднени заради COVID-кризата и хиляди български граждани са и болни, и без работа, и без доходи.

През месец май 2020 г. Министерството на енергетиката проведе обществено обсъждане за изменение и допълнение в Закона за енергийната ефективност, съответно в Закона за енергетиката, относно въвеждането на тези задължения за потребителите в България. Тогава от „Изправи се.БГ” изпратихме становище до Министерството на енергетиката, към което приложихме анализ, че ще се наложи потребителите да извадят 100 млн. лв., за да закупят уреди, топломери и водомери с дистанционно отчитане, припомня Манолова.

Всички предложения, направени от „Изправи се.БГ“ в полза на потребителите и изразени в становище до Министерството на енергетиката от 29 май 2020 г., са отхвърлени, което е издевателство върху бюджета на хората в условията на кризата с коронавируса, категорична е тя.

 

Източник: https://izpravise.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Управляващият ГЕРБ като партия „Стани богат“

Мая Манолова: Изборите за Борисов са на живот и смърт. Той не може да спечели честно

Мая Манолова: Ако Борисов не спечели изборите, режисира политически хаос в страната

Мая Манолова на протеста: Натискът върху корумпирания Борисов не трябва да спира

Мая Манолова към ЦИК: Върнете половин милион лева бонуси и наемите, за жилищата ви, които са ви плащани неправомерно!

Мая Манолова разпространи декларация със 70 управленски мерки за повишаване на доходите, подкрепа на бизнеса, съдебна реформа и ревизия на управлението

Мая Манолова: Борисов да разпореди мораториум върху плащането на сметките за парно за ноември

Мая Манолова организира протест срещу сметките за парно в София, бармани и сервитьори протестират в Пловдив

Мая Манолова и „Изправи се Бг.“ организират протест срещу високите сметки за парно

Мая Манолова: Стига топлофикационен тероризъм!

Мая Манолова към Борисов: Теменужка Петкова да провери сметките за парно, дотогава да не се плащат!

Дрането "Фандъкова" >> Парното в София с 30 на сто по-скъпо през ноември

Мая Манолова: Кметът Фандъкова и СОС да намалят цената на парното на столичани

Мая Манолова към КЕВР: Намалете цената на парното и тока от 1 януари!

 

 

 

 


143784