Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова най-одо...
Мая Манолова най-одобрявана в София, Борисов катастрофира

Мая Манолова най-одобрявана в София, Борисов катастрофира 

 

Омбудсманът Мая Манолова и кметът Йорданка Фандъкова са политиците с най-висок рейтинг сред столичани, показва социологическо изследване на политическите нагласи в София, проведено от Центъра за анализи и маркетинг в края на юни и началото на юли.

Манолова и Фандъкова са с изравнен рейтинг със съвсем лек превес, в рамките на статистическата грешка, в полза на омбудсмана.

Местни избори

Преди да са обявени кандидатите за кмет на столицата, агенцията прави сондаж за представител на коя партия/коалиция биха гласували софиянци. Отговорите показват, че на партиен принцип най-висок резултат биха имали ГЕРБ - 28,9%, следвани от БСП - 21,8% (виж таблицата най-горе).

Кандидат на Демократична България би взел към днешна дата 5,6%, а на евентуален политически проект на Слави Трифонов - 4,3%.

Нагласи за ремонта на центъра

55 на сто от столичани смятат, че животът в София се е променил към по-добро или че по-скоро се е променил в положителна посока през последните години, показва още проучването. 30 процента от хората не усещат съществена промяна, а малко над 7 процента посочват, че се е променил към по-лошо или по-скоро към по-лошо.

Близо половината анкетирани отговарят, че не харесват или по-скоро не харесват ремонта на улица Граф Игнатиев и на площад "Славейков". Почти толкова от хората обаче казват, че новият облик на тези две места им харесва или по-скоро им харесва.

Същото изследване показва, че Йорданка Фандъкова е най-одобряваният кмет на столицата. На въпрос кой от градоначалниците от последните години одобрявате най-много, 45,3% от анкетираните са посочили настоящия кмет, 13,3 на сто - Бойко Борисов, 11 на сто - Стефан Софиянски, следван от Александър Янчулев с 5,1% и Александър Каракачанов с 3,4%.

Областите, в които най-много хора виждат резултат от работата на Йорданка Фандъкова, са поддръжката на парковете, състоянието на градския транспорт и културния живот в столицата.

Местни избори

Малко над 54 на сто от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на местните избори в края на октомври. 28% заявяват, че все още не са решили дали ще гласуват. 13,8% нямат намерение да гласуват, а 3,7% не са дали отговор на въпроса.

Проучването е проведено в периода 24 юни-3 юли 2019 г. сред 1014 пълнолетни граждани на столицата с пряко стандартизирано интервю по домовете. 

  

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/article/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

"Алфа Рисърч: Катастрофа за ГЕРБ след "Апартаментгейт" >> Пропадане и срив за Борисов, правителство и парламент, БСП на кантар!

Драстичен спад в доверието на хората към институции и власт: И платените социолози отчитат >> ГЕРБ се срива! 62% неодобрение

Затишие... пред буря! >> Мая Манолова за кметската битка в София: Не е честно да ме въвличат в политически сценарии

Ще стане ли Мая Манолова кмет на София?

Загадъчно! >> Мая Манолова: Засега нямам намерение да сменям работата си

БСП все още не казва дали ще предложи Маналова за кмет на София

БСП номинира ли Мая Манолова за кмет на София или опита да я прецака

 

 

 

 


106478