Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова пита ре...
Мая Манолова пита регионалния министър и АПИ колко сме платили за укрепване на свлачища и в кои банки са парите

Мая Манолова пита регионалния министър и АПИ колко сме платили за укрепване на свлачища и в кои банки са паритеПредседателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова изпрати заявление за достъп до обществена информация до министъра на регионалното развитие и подопечната му Агенция „Пътна инфраструктура“ за свлачищата в страната и платените суми за тяхното укрепване.

В заявлението Манолова се позовава на постановление № 223 на МС от 05.09.2019 г. То касае одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МРРБ за 2019, 2020 и 2021 г. за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления. Към постановлението има приложение с изискуеми данни, но към момента няма публична информация за изпълнението на дейностите по укрепване, плащани с парите на данъкоплатците.

Манолова иска справка от АПИ и министър Петя Аврамова за всяко от свлачищата, включени в приложението към постановление № 223 от 2019 г. с данни за извършените до момента дейности по съответното свлачище, оставащите за извършване мероприятия, сроковете за завършване на укрепванията, изплатените суми за 2019 г. и 2020 г., фирмите, на които е възложено укрепването и в кои банки се съхраняват отпуснатите суми.

Съгласно различни публични източници за свлачища до момента би следвало да се изплатени близо половин милиард лева, но официална публична информация за кои свлачища, през кои фирми и за колко лева до момента така и не се публикува.

Припомняме, че в свое видео вчера от свлачището по пътя за Рилския манастир Манолова посочи, че 470 млн. лв. са отпуснати за укрепване на свлачища. В страната има 74 свлачища, но до момента предприети действия са известни само за това по пътя за Рилския манастир, допълни тя.

Пълен текст на заявлението

 

 

Източник: https://izpravise.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова към ЦИК: Върнете половин милион лева бонуси и наемите, за жилищата ви, които са ви плащани неправомерно!

Манолова: Станишев и Местан предложиха Пеевски за шеф на ДАНС

Манолова: Борисов в паника брои последните си дни като премиер

Мая Манолова и Отровното трио подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Мая Манолова и "Отровното трио" ще подпишат споразумение за общо явяване на парламентарните избори

Манолова: Следващата седмица ще сключим споразумение с Отровното трио за явяване на изборите

Мая Манолова и Слави Трифонов "заедно ще си пазят изборите"

Слави: Протестиращите правилно гледат на Бойко Борисов и Иван Гешев като едно цяло, като един отбор в една превзета, мафиотизирана държава.

Мая Манолова разпространи декларация със 70 управленски мерки за повишаване на доходите, подкрепа на бизнеса, съдебна реформа и ревизия на управлението

 

 

 

 

 

 


143529