Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова предлож...
Мая Манолова предложи решения за справяне с хаоса в столичните квартали

Мая Манолова предложи решения за справяне с хаоса в столичните кварталиИнформационен сайт „ДНЕС“

 

Необходимо е със закон да се регламентира създаването на един национален фонд, в който да се събират средства за обезщетение на тези собственици, които се окажат напълно законни в правото си да строят в зелени площи и в междублокови пространства. Това каза във видео във „Фейсбук“ профила си омбудсманът Мая Манолова.

„Изпратили сме писма и препоръки до Столичен общински съвет, до кмета на Столична община, до министъра на земеделието, а също така и конкретни предложения до премиера Борисов и председателя на народното събрание, защото случаят в "Обеля" не е единствен. За съжаление с подобни безобразия се сблъскват и хората в „Дружба“, „Стрелбище“, „Младост“ и „Овча купел“.

„Става дума за подобни случаи, при които по неясен начин, определени лица са се сдобили с право на собственост и документи и твърдят, че ще започнат строителство. В повечето от случаите те са си оградили имотите. Последните ограждения бяха в „Дружба“, където част от парка е ограден с телена ограда, защото това е частна собственост и някой се кани да строи“, обясни Мая Манолова. 

„Ние настояваме за анализ на всеки един подобен случай. Да се води как е придобита собствеността и как са издадени разрешенията за строеж. Да се направи ревизия на това доколко законни са подобни прехвърляния на собственост. Ревизия на земеделската реституция и след това на всички процедури, които са довели до това да се разрешава подобни намерения за строителство“, каза омбудсманът.

Тя допълни, че в такива случаи трябва да им се предложи нещо алтернативно, ако става дума за редовна собственост, това са техни конституционни права, които не може с лека ръка да махнем и да се каже, че те ще бъдат пренебрегнати.

„Това, което трябва да се направи е на хората да се предвидят справедливи обезщетения. За целта трябва да се спрат продажбите на общински имоти. Така че на подобни собственици да могат да се предлагат други общински терени, които са подходящи за строителство и които биха били равностойни. Би следвало Общината да помисли за това как в София-север да се преработи инфраструктурата, така че да има възможност за замяна на подобни имоти. Предполагам, че това, което всички ще искат са парични обезщетения. Ако няма да строи тук една огромна сграда, която да се отрази неблагоприятно на околните блокове, да бъде собственика справедливо обезщетен, така че да има защита и на неговите права“, допълни Манолова.

„Затова сме писали на отговорните институции, засега не са ни отговорили. Ясно е, че Общината не може да плати на всички собственици, затова държавата, която е допуснала възстановяването на земеделски земи да става в урбанизирани територии, би следвало да си намери средства, така че хората да бъдат обезщетени и жителите на София да не страдат от това безобразие“, сподели омбудсманът.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Социологически изследвания не коментирам

Мая Манолова помага на медсестрите да имат своя съсловна организация

Страхът се разраства >> Фандъкова: Не коментирам проучвания, моята работа е развитието на София

Мая Манолова ще спечели...! Каквото поиска, и когато поиска..., заедно с гражданите!

Мая Манолова обсъжда законопроект за съсловните организации с медицинските специалисти

Мая Манолова бие Фандъкова с 5% още на първи тур! София изглежда готова за промяна!

Когато страхът от Слави става господар. "Няма такава държава“ се ражда..., ЗА ДА ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

 

 


 

 110144