Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Майк Помпео на визит...
Майк Помпео на визити в източната част на ЕС, за да увери, че ситуацията там е „западна“

Майк Помпео на визити в източната част на ЕС, за да увери, че ситуацията там е „западна“Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще направи обиколка в три страни от източната част на Европейския съюз с мисия да увери, че ситуацията в тях е „западна“.

Така високопоставенитв представители на администрацията във Вашингтон представят предстоящите посещения на Помпео в Унгария, Словакия и Полша - като шанс за противопоставяне на нарастващото руско и китайско влияние в толкова разнообразни области като енергетиката и технологиите, коментират в европейската редакция на изданието Politico, цитирано от "Фокус".


Но правителствата на приемащите държави, изправени пред обвинения в страната и чужбина за „отстъпление от демокрацията и върховенството на закона“, се възползват от обявеното пътуване, за да го представят като знак на одобрение от Вашингтон.
Ако иска да избегне по-нататъшното отчуждаване на западноевропейските съюзници, разочаровани и объркани от външната политика на администрацията на президента Доналд Тръмп, Помпео ще трябва да намери баланс между възхваляването на трите държави и туширането на опасенията на критиците им.


Както срещу Будапеща, така и срещу Варшава Европейският съюз започна наказателни процедури заради нарушения на „основните ценности“ на Блока. Репутацията на Братислава бе опетнена от убийството на журналист, разследващ връзки с мафията, които по всяка вероятност достигат до сърцето на правителството.


След визитата си в Унгария, във вторник Помпео ще отпътува за Словакия, а след това ще посети и Полша, където ще бъде домакин на конференция за сигурността в Близкия изток. В рамките на пътуването си Помпео ще обсъди връзките в областта на отбраната и ще се опита да убеди съюзници като Унгария да диверсифицират енергийните си доставки с цел отслабване на зависимостта от Русия. Очаква се той да обяви и нови инициативи на САЩ за региона, включително за борба с корупцията - които се разглеждат като път за руското и китайско влияние, поясни високопоставен представител на Вашингтон.

 

Източник: http://epicenter.bg/


89454