Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Майки на деца с увре...
Майки на деца с увреждания излязоха на протест срещу социално ампутираната държава

Майки на деца с увреждания излязоха на протест срещу социално ампутираната държаваСтотици майки на деца с увреждания и млади хора с тежки заболявания излязоха за трети път на национален протест с плакати „Спрете да се гаврите с нас“.

Около 200 души се събраха в градинката при Народното събрание и поискаха от държавата да влезе във функциите си като защитник на най-уязвимите си граждани. Протестиращите настояват за цялостна политика по отношение на децата с увреждания, съобразена с конкретните им нужди, а не помощи на парче.

Социалният министър Зорница Русинова, заедно с депутати от ГЕРБ, излязоха при протестиращите, за да обяснят плановете за промяна в законодателството, но бяха посрещнати с викове: „Оставка!“.

В опит да потуши напрежението преди ден правителството увеличи размера на месечните помощи за деца с увреждания като я диференцира според степента на увреждането – 930 лева за деца с над 90% увреждания, 450 лв. – за увреждане от 70% до 90%  и 350 лв. –  за тези с инвалидност между 50% и 70%.

Според протестиращите майки това далеч не е достатъчно, тъй като децата им се нуждаят от комплексна грижа и социални услуги. Има и друг проблем – след навършването на пълнолетие хората с увреждания се оказват със социална пенсия от 130 лв. и еднократна помощ от 80 лева, а потребностите им остават същите.

„Аз не искам да ни принизяват до някакви просяци, които са застанали и чакат някой да им даде пари, както вчера ни предложиха. Ние не сме просяци. Не просим някаква сума”, заяви Валентина Христова, майка на дете с увреждания.

“Ще ви дадем едно дете с увреждане и с тези 930 лева, които ни се дават, бъдете майка, издържайте се, ходете на лекар, купувайте лекарства и живейте в „Надежда“ на шестия етаж без да имате рампа и достъп до каквато и да било достъпна и съпътстваща среда“, обърна се една от протестиращите към политиците.

Майките настояват за единен регистър на хората с увреждания и за единна електронна система за нуждите на ТЕЛК и НЕЛК. „Управляващите трябва да спрат да делят децата. Те остават за цял живот с увреждания. Всеки ден се ходи по институции, носят се бележки“, обясни една от майките.

„Системата е готова от години, но не се въвежда“, посочи д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК-София. Тя бе категорична, че не социални работници, а лекари трябва да решават от какво имат нужда хората с увреждания.

Протестиращите настояват да се премахне програмата за лични асистенти и родителите да да изпълняват тази роля срещу добро заплащане. В момента майките лични асистенти получават 360 лева месечно, ако са на половин работен ден. Освен това процедурите за лични асистенти са крайно тромави и те живеят в постоянна несигурност дали ще бъдат одобрени. Но най-страшно става, когато децата навършат пълнолетие, тъй като родителите трябва да кандидатстват за попечителство, за да останат лични асистенти, което е свързано със съдебни разходи. Затова майките настояват да се приеме специален закон за личната помощ и финанисиране с не по малко от 2 заплати.

Към протеста се присъединиха и депутатите от „БСП лява България“, които по-рано напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу това, че ГЕРБ не прие в момента да бъдат разглеждани техни законопроекти за подпомагане на деца с увреждания.

Шествието в подкрепа на хората с увреждания тръгна от площад Народно Събрание към Министерския съвет, където в знак на протест беше хвърлена купчина плюшени играчки.

При предишния протест служител на социалното министерство нарече „кухи лейки“ майките, защото не съобразили проявата си с работния график на тогавашния социален министър Ивайло Калфин и той нямало как да ги приеме заради участието си в блиц-контрола на Народното събрание. Дни по-късно Светослав Славчев, гл. експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ в МТСП, бе уволнен.

 

Източник: https://baricada.org/


68136