Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Майки на деца с увре...
Майки на деца с увреждания отново на протест

Майки на деца с увреждания отново на протестВ сряда майки на деца с увреждания отново излизат на протест. Демонстрацията е четвърта по ред и започва в 11 ч. пред парламента.

Родителите настояват за гарантиране на личната помощ за деца и лица с увреждания. Те искат да се изготви подробен електронен регистър по заболявания и засегнатите лица да получават разширено финансиране за лична помощ от бюджета.

Пред камерата на Би Ай Ти Ана Асенова, майка на дете с увреждания, сподели, че, за съжаление, предходните акции на родители на деца с увреждания не са постигнали нищо.

„Основното ни искане е за закон за личната помощ, за да може всеки човек с увреждане ефективно да се интегрира в обществото. Искаме реформа на ТЕЛК, създаване на електронен регистър на хората с увреждания. Нито едно от тези неща не се случва“, каза още Асенова.

„Няма никакво усещане за желание за реформа и истински промени. Тази година се случи промяна на социалните помощи за деца с увреждания, но само за тези до 18 години, като реално увеличение има само за деца с 90% увреждания, а това е цинизъм и подигравка с исканията ни“, категорична е тя.

Асенова подчерта, че протестиращите родители са готови да се обърнат към съда и международните институции, защото „в България хората с увреждания са подложени на геноцид“.

 

Източник: https://www.bitelevision.com/


68118