Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Майките: Социалният ...
Майките: Социалният министър се подигра с нас, очерни ни и ни дискриминира

Майките: Социалният министър се подигра с нас, очерни ни и ни дискриминираСоциалният министър Бисер Петков се подигра с нас. Предложението му, свързано със закона за социалните услуги да ни се даде 30 дни отпуск, ни очерня и дискриминира. Това казаха пред Фрог нюз майките на деца с увреждания.

 

„Ние нямаме нужда да си почиваме от децата цял месец. Обичаме си ги както всеки нормален човек. Искаме да си бъдем с тях.  И на министъра казахме, че имаме нужда някой да ни замества, докато за два часа отидем на лекар или на пазар. Става дума за заместваща грижа, а не за нещо друго“, обясни една от жените. Друга майка пък попита риторично: „Това не е ли дискриминация към жените, чиито деца са пораснали. Та те имат още по-голяма нужда от заместваща грижа. Освен това човек с годините става още по-изхабен. Това, което предложи Бисер Петков е възмутително. Подобно унижение не съм изпитвала досега“.

 

Любопитното е, че законът за социалните услуги е правен без знанието на майките. Едва вчера от социалното министерство ги поканили да присъстват на представянето, поставяйки ги пред свършен факт. Жените останали ужасени, когато чули какво предлага Бисер Петков. „Не искам да се отделям от детето си. Искам да разчитам на човек, ако се наложи за малко да изляза и да свърша някаква работа за час-два. Някои от нас не могат да се оперират, защото няма на кого да оставят децата си. Лично съм водила моето дете с мен на лъчетерапия. Ние се нуждаем от помощ според нуждите ни. Кой нормален човек иска да си почине от детето 1 месец. Няма такъв. Унизително е, г-н министър!“, почти през сълзи споделиха те.

 

Оказва се, че въпросният закон ще се обсъди чак в средата на октомври. „Това означава, че се изпуска бюджета за следващата година. Следователно промените ще могат да влязат в сила най-рано през 2020 година“, пресметнаха те. Жените допуснаха, че управляващите ги игнорират с надеждата да дойде зимата и студът да ги принуди да напуснат палатката. „Ние няма да се откажем за нищо на света“, зарекоха се майките.  

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Малки стъпки* >> Близките на хора с увреждания да могат да ползват "отпуск", предвижда законопроект

Близки на деца с увреждания: Има 20 000 причини да сме пред парламента

Системата убива деца...!

Вера Иванова от СИСТЕМАТА НИ УБИВА: Започваме подготовка на ефективни протестни действия!

СИСТЕМАТА УБИВА ДЕЦА...

Системата ни убива: Заедно с Вас ще продължим!

Депутатите си затвориха очите пред черните знамена на българските майки

Майки ще протестират пред НС в сряда

Още три града се включват в протеста на майките на деца с увреждания

Гражданско движение „ДНЕС”: Категорично заставаме и сме ЗАЕДНО с българските майки в националния протест и справедливите им искания!

Движение ,,ДНЕС": Категорично и безусловно подкрепяме деиствията и исканията на българските жени!

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ