Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Майките от "Системат...
Майките от

Майките от "Системата ни УБИВА" местят палатките пред здравното министерствоДоволни сме, но истинската победа ще бъде утре, когато бъде приет и Законопроектът за личната помощ. Това заяви омбудсманът Мая Манолова след окончателното гласуване на второ четене на новия Закон за хората с увреждания, предаде БГНЕС.

Общественият защитник и представители на протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за реформи в социалната сфера, проследиха целия днешен дебат в зала. „Битката е за началото на реформата, за промяна на политиките по отношение на хората с увреждания – трудови квоти, подкрепа за заетост, мобилност, достъпна среда, финансова подкрепа. Каузата на протестиращите майки е свързана със Закона за личната помощ, който очакваме депутатите да приемат утре. Празникът ще бъде утре, на Никулден – хубав ден и християнски празник. Надявам се да имаме повод да благодарим“, коментира още Манолова.

От своя страна майките обявиха, че ако утре депутатите приемат разпоредбите на Закона за личната помощ във вида, по който беше постигнат консенсус, те ще преустановяват протестния палатков лагер пред Народното събрание. Протестът им обаче не спира, а палатките ще бъдат преместени пред Министерството на здравеопазването. Причината – искане за реформа в ТЕЛК.

"Това е само началото на една огромна крачка напред. От януари месец сме на друго място и пак с палатков лагер", уточни Вера Иванова, организатор на инициативата “Системата ни убива“.

 
*Заглавието е променено от редакцията
Източник: https://www.actualno.com/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

Евростат: Всеки пети българин има дълготрайно увреждане 

Вера Иванова за приемането на законопроекта за личната помощ в комисия: Това е огромна крачка напред и тя трябва да продължи в тази посока 

Безкрайният водевил като ПиАр на Борисов >> Спаси и майките от безсърдечните депутати >> Как парите за майките влязоха в правилното перо (Обзор)

Борисов в неловък оправдателен режим: Ядосаха ме малко депутатите за това, че едните пари за деца с увреждания са сложили на едно място в бюджета, а другите на друго

Властта се опитва да се измъкне от поредния скандал! >> Майките пак са при Борисов! >> Менда Стоянова предложи 71 млн. лева да бъдат прехвърлени в бюджета на МТСП

 

 

 


83231