Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Майките трябва да се...
Майките трябва да се стимулират, а не да се санкционират

Майките трябва да се стимулират, а не да се санкциониратДепутатите замразиха парите за втората година майчинство и те остават 380 лева на месец. Вярно, сумата е малка, признават от ГЕРБ по време на дебатите, но пък виждат в нея стимул за майките да се върнат на работните си места максимално бързо.

Да върнем майките на пазара на труда по-бързо, не е лоша идея. Но препятствията за това са съвсем различни.

Най-много майки има в големите градове, защото там е основната концентрация на хора в трудоспособна (и детеродна възраст), а в по-малките градове има недостиг на работни места. Това обаче значи и че в големите градове има и най-сериозен недостиг на места в яслите и детските градини. В частните детски заведения място винаги ще се намери, но ако семейството може да си ги позволи, то едва ли би разчитало на държавни стимули.

Ако искаме майките да се върнат на работа някога (било то след първата, втората или която и да е година от майчинството), е хубаво първо да осигурим място, на което да оставят децата си, докато са на работа. В противен случай идеята за по-бързо връщане на пазара на труда си остава неосъществима.

Не размерът на обезщетението би бил стимул, както предполагат от БСП - за втората година то да стане 650 лв. Това вероятно би осигурило още година спокойствие единствено за онези, които не виждат в плановете си връщането на работа или кариерно развитие и по-скоро би насърчило раждаемост срещу парични облаги, с което демографска криза не се решава.

Истината е, че средностатистическото семейство в България отдавна не включва държавата в плановете си за дете, а разчита на спестявания, роднини и възможност някой да помага с детето след изтичането на заветната една година. Повечето майки се възползват от втората си година майчинство не от мързел или алчност заради обезщетението от 380 лв., а защото нямат възможност да се върнат на работа.

Друг въпрос е и как точно искаш да стимулираш някого да работи, без да му предлагаш поощрение, а само санкция. По-добре би сработило да предложим на майките възможност за повишаване на образователната им степен или квалификацията им. Или да предвидим стимули за младите работещи родители. А защо не и да подпомогнем развитието на частните инициативи за надомна работа?

По-бързото връщане на работа изисква серия от мерки, много политическа воля и по-добра координация между държавата и общините. И ако някого в този дебат наистина го интересува дали българската майка ще се върне по-бързо на пазара на труда, трябва да помисли как да я стимулира, а не да й подхвърля неработещи тези.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Не боледувайте, братя. Да мрем направо!

Национална стратегия за заличаване на България

Докога мизерия?

Пак ще платим милиони за партийни субсидии..., вместо за лечение на деца и умиращи самотни възрастни хора! (ОБНОВЕН)

Симеонов – шеф на Интеграционния съвет за хора с увреждания, Владо Кузов – оглавява Агенцията за децата

Данък дете. Поредният данък

Да спрем унищожителния геноцид срещу възрастните хора в България!

Бойко Борисов се скри от българските майки (Обзор)

Доза мизерия... и не за всяко дете! (ОБНОВЕН)

 


118263