Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Малки стъпки* >> Бли...
Малки стъпки* >> Близките на хора с увреждания да могат да ползват

Малки стъпки* >> Близките на хора с увреждания да могат да ползват "отпуск", предвижда законопроектНова агенция да следи за качеството на социалните услуги, а близките на хората с увреждания да получават право на своеобразен "платен отпуск", за да могат да си починат. Това предвижда Закона за социалните услуги, основните концепции от който бяха представени днес от социалния министър Бисер Петков.  

Идеята е новата агенция за качеството на социалните услуги да отговаря за лицензирането на доставчици за социални услуги, ще контролира качеството на услугите, ще оказва помощ при разработването на стандартите, ще следи за спазването на правата на потребителите на социални услуги и ще се грижи за ефективността на услугите, като ще има правото да налага имуществени санкции. 

В момента социалните услуги за деца и родители са под контрола на Агенцията за закрила на детето, а социалните услуги за възрастни - на Агенцията за социално подпомагане. 

Все още обаче не е изяснен въпросът как точно ще се измерват качеството на услугите и ефектът от тях, обясни директорът на фондация "Международна социална служба - България" Събина Събева. По думите ѝ това може да става веднага след приключването на дадена услуга или да се следи доколко получаването на услугата е променила живота на хората. 

Предвижда се още да бъде създадена национална карта на социалните услуги, които ще се финансират от бюджета, като идеята е така да се сложи ред в планирането и създаването на услуги, които да са съобразени с потребностите на хората в различните населени места.  

Със създаването на национална карта държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна в дългосрочен план, каза Бисер Петков.

Предвижда се да се въведе и напълно нова социална услуга – заместваща грижа. Нейната цел е да се осигури временна почивка на родители и лица, които полагат грижи за зависими членове на семейството. Услугата ще е безплатна до 14 календарни дни в годината, а общият период на предоставянето ѝ ще е до 30 календарни дни годишно, обясни социалният министър.

Тази услуга ще може да се използва от родители, гледащи деца, такива, които полагат грижи за пълнолетни членове на семейството си и от приемни родители. За момента обаче не е изяснена процедурата за ползването на "отпуска" - кой ще може да кандидатства и кой ще одобрява отпускането на необходимите средства. Все още не е ясно и колко са точно хората, които се нуждаят от тази услуга. 

За първи път се предвижда и да се даде възможност за ползване на социални услуги от всички лица, а не само от представители на уязвимите групи, каза още министър Петков.

Това ще са услуги за информиране, консултиране и обучение за реализиране на социални права и за развиване на умения, които се предоставят за срок до 2 месеца.

В новия закон ще се определят и финансирани от държавата социални услуги, включително и за пълнолетни, които ще се предоставят без заплащане на такса. Сред тях ще са услугите за консултиране и подкрепа на родители по въпросите на ранното детско развитие и отглеждането на деца; ранна интервенция на уврежданията; спешно осигуряване на подкрепа в случай на кризисна ситуация и други.

Планира се в закона да бъдат записани правила, критерии и норми, минимално образование и квалификация за работещите в сектора на социалните услуги. 

Дискусиите по законопроекта продължават, като целта е до 15 октомври той да бъде публикуван за обществено обсъждане, а през ноември да влезе за обсъждане в парламента. 

Авторите на промените изразиха надежда, че след реформата средата ще се промени значително и работата в сектора ще е освен добре платена по-малко стресова и по-престижна.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Още три града се включват в протеста на майките на деца с увреждания

„Системата ни убива“: Ние не се продаваме. Няма да позволим някой да ни яхне

Протестиращите майки към Движение „ДНЕС“: Благодарим ви за подкрепата! 

„ДНЕС“: Обединени сме силни за каузата България!

Майките на деца с увреждания: Властта остава глуха за нашите искания

Движение "ДНЕС" подкрепи майките на деца с увреждания във Враца

Гневни майки на деца с увреждания: Време е да изхвърлим боклука

До майките: Дъщеря ми беше болна от детска церебрална парализа. Вече не е! Сега тя е в космоса. Бях с вас по пустеещите улици на София…

Майките на деца с увреждания с палатка пред МТПС

Истината лъсва* >> Вера Иванова от „СИСТЕМАТА НИ УБИВА“: Нищо от обещанията на Бойко Борисов и Томислав Дончев не се изпълнява

Властта се опитва да прецака майките на деца с увреждания

Слави: Българските майки няма да се примирят с това, че са родили детето си в система, която убива

Майка на дете с увреждания: Господин премиер, вашите експерти, на които обществото плаща заплати, добре знаят как Системата убива!

Майките от „Системата ни убива“ излязоха с важни предложения

Гражданско движение „ДНЕС”: Категорично заставаме и сме ЗАЕДНО с българските майки в националния протест и справедливите им искания!

Движение ,,ДНЕС": Категорично и безусловно подкрепяме деиствията и исканията на българските жени!

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ