Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Малоумщина! >> С 1 г...
Малоумщина! >> С 1 г. закъснение ГЕРБ предложи затвор за горене на отпадъци

Малоумщина! >> С 1 г. закъснение ГЕРБ предложи затвор за горене на отпадъци



След една година мотаене народни представители от ГЕРБ, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова внесоха днес законодателни промени в Наказателния кодекс за горенето на отпадъци. Няма обяснение защо това става чак сега, след като квартали на София са отново пред бунт заради бездействието на общината, а Фандъкова говори за подобни изменения от миналия декември. Тя обаче е убедена, че чрез наказания нерегламентираното изгаряне на отпадъци ще бъде ограничено. Това, разбира се, е възможно при засилен контрол, за какъвто няма доказателства в столицата. 

Внесените законодателни инициативи предвиждат до 2 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева за замърсяване на въздуха чрез горене на отпадъци, отработени масла, гуми или дрехи. Наказание пробация и глоба до 1000 лева ще има за по-маловажните случаи. 

„Нерегламентираното изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърсяване и влошаване на качеството на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни. Целта на законопроекта, който внасяме колегите от ПГ на ГЕРБ е намаляване на нивата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна, достигане на норми за фини прахови частици, намаляване на здравния риск на гражданите", каза председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова. 

След дългото бездействие, сега ГЕРБ вече смята въпроса за толкова спешен, че мнозинството е готово да го разгледа и гласува преди коледната ваканция на парламента. Такова уверение даде по-рано днес председателят Цвета Караянчева. 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Нов абсурд! » Ще мерят колко боклук прави всеки софиянец. Как - ясно напролет

Не данъците, а ниските данъчни оценки са проблем за общините

Столичната община незаконосъобразно е отказала информация за горене на отпадъци, потвърди съдът

Съдът отмени спирането на генераторите на ТЕЦ-Перник


118550