Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Манипулацията е във ...
Манипулацията е във вихъра си! >> Алфа Рисърч: ГЕРБ изпреварва БСП с 4.5% дни преди евровота

Манипулацията е във вихъра си! >> Алфа Рисърч: ГЕРБ изпреварва БСП с 4.5% дни преди евровота



Разликата в подкрепата между ГЕРБ и БСП в полза на управляващата партия дни преди изборите за Европейски парламент е достигнала 4.5 пункта, съобщи Геновева Петрова, управител на "Алфа рисърч". Тя представи последното проучване на социологическата агенция пред bTV тази сутрин.

Според данните ГЕРБ получават 31.1%; БСП - 26.6%; ДПС - 13.9%; ВМРО - 6.0%; Воля 4.9%; Демократична България - 4.2%; "Коалиция за България" с АБВ - 3.2%, "Атака" и "Патриоти за Валери Симеонов" - по 2%.

Причината за разликата между БСП и ГЕРБ Петрова обясни с "много силна анти БСП мобилизация" в ГЕРБ, а защо БСП тежестта на БСП намаля в рамките на кампанията?

"Първата причина е, че БСП не успя да наложи нова тема извън предсрочните избори. А тя не е достатъчна да мобилизира подкрепа извън твърдите ядра - посочи Геновева Петрова. Втора важна причина е, че лицата, на които БСП заложи като остриета, не успяха да се превърнат в тези рейтингови политици, които да преборят основния опонент от ГЕРБ. Третата - БСП търпи технологична загуба от няколко процента - хора, които се ориентират към "Коалиция за България", а са били техни избиратели".

Проучването, реализирано с аналог на реалната интегрална бюлетина, с която ще гласуваме на изборите, показва, че относителната тежест на ДПС нараства, а също - че има огромен процент хора, които не са решили за кого да гласуват.

"Демократична България" имат шанс, те са изправени пред предизвикателството да мобилизират десните избиратели, посочи Петрова.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Масовата манипулация е на ход! >> "Тренд": ГЕРБ се стабилизира, изпреварва с 31,5 % БСП, която събира 30,4 %



100250