Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова: Борисов е ...
Манолова: Борисов е планирал смяна на ръководството на ББР отдавна. Нека да нареди проверка на работата на държавната банка

Манолова: Борисов е планирал смяна на ръководството на ББР отдавна. Нека да нареди проверка на работата на държавната банкаПремиерът Борисов да нареди проверка на отпуснатите от Българската банка за развитие (ББР) кредити за периода на кабинета „Борисов-3”, резултатите от която да оповести лично министър-председателят. За това призовава в своя позиция Мая Манолова, председател на „Изправи се.БГ”, по повод скандала с кредита от 75 млн. лева, предоставен от Българската банка за развитие (ББР) на колекторска фирма.

Сутрешното изявление на Борисов е не просто артистична ПР-маневра, а отдавна подготвяна смяна на ръководството на ББР. Самият финансов министър публично съобщи в средата на м.март за кадрови промени, които предстоят там, а името на новия ръководител на банката е подадено за одобрение в БНБ още преди скандала.

Призовавам премиерът Борисов публично да отговори на въпроса ми вярно ли е това.

В контекста на кандидатстването на България за еврозоната рискът от подобни публични скандали  ясно се осъзнава от премиера. Още повече, че той лично със своя заповед е назначил г-н Лъчезар Борисов зам.- министър на икономиката, в което си качество той е и председател на надзора на ББР. Тоест, с негова заповед ще бъда назначен и следващият на този пост.

Смятаме също, че при така създалия се скандал, седмици преди предоставянето на нови 700 млн. лв. на ББР като част от икономическите мерки на правителството за справяне с щетите от коронавируса, това намерение на правителството трябва да се преосмисли и помощта за бизнеса да се предостави на фирмите и домакинствата пряко,  а не чрез кредити.

Правителството да предостави и сумата от 1 млрд. лв. отделени за държавен ВиК-холдинг, за  реална помощ на нуждаещите се фирми и домакинства по ясни правила, които да гарантират, че тази подкрепа ще бъде справедливо разпределена. Помощта да се осъществява под надзора на Граждански експертен борд по примера на Логистичния щаб и Националния оперативен щаб, които вече доказаха своята ефективност. Тази добра практика Борисов да приложи и към разпределението на финансовите средства, които принадлежат на всеки български гражданин.

 

 

 

Източник: https://izpravise.bg/  

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Манолова призова Радев да наложи вето върху текстовете за пределни цени на всички продукти

Мая Манолова: Правителството да насочи средства към икономически мерки за гражданите сега

Манолова към КЕВР: Защо преференциални цени на тока се предлагат само за период от един до три месеца?


124094