Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова: Горанов дъ...
Манолова: Горанов държи кметовете в зависимост чрез бюджета

Манолова: Горанов държи кметовете в зависимост чрез бюджета"Днес министърът на финансите Владислав Горанов в телевизионно интервю предупреди кметовете, че ако не увеличат местните данъци, няма да могат да се строят пътища, градинки и тротоари и няма да могат да разчитат на правителството за допълнителни пари".

Това казва в своя позиция във фейсбук Мая Манолова тази вечер,

като посочва, че чрез бюджета Владислав Горанов и ГЕРБ държат кметовете "в удобна зависимост".

По думите й, така Горанов "си изми ръцете и прехвърли отговорността на кметовете и новоизбраните общински съвети, като ги противопостави на гражданите, броени дни след изборите."

"Вместо следизборни телевизионни трикове, ГЕРБ могат да предприемат истинска реформа. А именно,

15 % от данъците върху доходите на работещите в определена община да остават в нея.

Това би могло да осигури допълнително над 500 млн. лева за общините. Сега там, при хората, остават значително по-малко от местните данъци.

Г-н Горанов обаче никога няма да се съгласи на това. Той няма да остави парите да отиват на друго място, а не в държавната хазна, чрез която

ГЕРБ държи кметовете в удобна зависимост", смята още Манолова.

"Борбата за децентрализация ще бъде дълга и трудна, защото такава реформа е чужда на ГЕРБ. Идеята, че местните власти трябва да разполагат с по-големи собствени приходи си остава на хартия. Ако имаше политическа воля за това, да бе станало факт през последните 10 години, в които ГЕРБ управлява", се кзава още в позицията на Мая Манолова.

Очаква се тя и членовете на инициативния й комитет да внесат в понеделник жалбата за касиране на вота в София, за която Манолова по-рано съобщи.

Срокът за обжалването на изборните резултати изтича в понеделник в края на деня.

 

 

Източник:https://24novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: ОБМИСЛЯМ СФОРМИРАНЕТО НА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА! Заедно с гражданите ще отстояваме основните демократични ценности. Показахме, че едноличният режим на Борисов може да бъде демонтиран!

Мая Манолова гласува за свободна, демократична и европейска София

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света!

Манолова: Посланията ми са към всеки, който не иска повече този модел на управление

Мая Манолова заедно с гражданите в протестите срещу Гешев, обяви подкрепа за кандидат-кметовете на промяната (ОБЗОР)116444