Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова: С отпадане...
Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха

Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епохаПравната комисия към парламента одобри на първо четене поправката в Изборния кодекс, която предвижда отпадане на машинното гласуване за предстоящите местни избори. То ще се използва само за гласуване на европейски и президентски избори. Против промените в Изборния кодекс категорично беше омбудсманът Мая Манолова.

"Властта гласува да няма машини на предстоящите местни избори и на парламентарните избори. Като омбудсман аз нямам повече законови правомощия, с които да се противопоставя на тази подигравка към българския гражданин, но съм сигурна, че няма да остане без последствия това действие. Ще търся други начини да се боря за честния вот", заяви Мая Манолова по БНТ.

Близо 30% от избирателите в секциите с машини гласуваха машинно, въпреки това, че ЦИК и държавната администрация направиха всичко възможно да саботират това. Доверието в този начин на изразяване на вота е много голямо - машините не могат купени, да бъдат повлияни, категорична е Манолова.

По цял свят машинното и електронното гласуване са по-евтини, само в България не, защото ние всеки път купуваме, допълни омбудсманът.

"Аргументите, свързани със сложността на предстоящия вот, всъщност са в полза на машините. Колкото е по-сложно е, толкова по-добре е да използваш калкулатор, някаква машина. Машините се явиха свидетел на кражбата на вот от страна на изборната администрация. От 3000 секции с машини, в 1200 има неотчетени, откраднати гласове - за кандидати или за партия", каза още омбудсманът.

Това действие - да се откажем от машините, е от дигиталния век ние да се върнем в каменната епоха. Това е спор за честността на вота. Подигравките с гражданите преди изборите обикновено се наказват, коментира в заключение Манолова.

 

 

Източник:https://m.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Когато могат да се дадат за купени гласове >> Десислава Атанасова: Защо трябва да даваме 20 млн. лева за 6000 машини?

Какво разбрах от отмяната на машинното гласуване

Адвокат Петър Славов потвърждава абсурда за премахване на машинното гласуване

"ЗА" машинното гласуване >> Атанас Семов: Новият главен прокурор трябва да е смел професионалист

"За" и "Против" електронното гласуване

Референдум "ДНЕС"105957