Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова създаде кло...
Манолова създаде клон на „Изправи се.БГ“ в Севлиево

Манолова създаде клон на „Изправи се.БГ“ в СевлиевоДнес създаваме клон на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ в Севлиево, където наши партньори ще бъдат гражданско сдружение „Граждани за Севлиево“.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на среща с обществеността в Севлиево.

Преди това тя посети севлиевското село Ловнидол, където хората имат режим на водата от близо 30 години. Пред жителите на селото Манолова пое ангажимент, заедно с „Граждани за Севлиево“ да настояват пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и пред Министерството на околната среда и водите за отпускане на средства за подобряване на водоснабдяването в района.

„Възмутително е безхаберието на институциите. За да се предприемат мерки, явно трябва да се стига до трагедии като тези край Своге и в село Бисер и до кризи, като тази в Перник“, заяви Манолова.

Преди това в Габрово тя организира безплатна приемна за граждани. Хората подават сигнали за проблеми с водата във високите квартали на града, както и за проект за улично осветление за 3,8 млн. лева, което според гражданите е твърде висока цена.

Манолова подчерта, че въпреки водният цикъл в Габрово, според доклада на КЕВР за 2018 година загубите на вода са 59,17%, а до 30 септември 2019 г., според данни на ВиК – Габрово – 56,72 %.

По-рано през деня Манолова и екипът й посетиха габровското село Яворец, откъдето хората изпратиха жалби до гражданската платформа за преработка на отпадъци в непосредствена близост до селото.

По думите на кмета 200-300 тона боклук се съхраняват на 250 метра от последните къщи в селото и на 150 метра от река Янтра.

Хората са притеснени, че инвеститорът е поискал да се извършва мокра преработка на отпадъците, като се използва вода от водопровода, а отпадъчните води се изхвърлят в реката, което може да доведе до екокатастрофа.

Жителите на село Яворец са притеснени и от второто предложение на инвеститора – суха преработка на отпадъците, тъй като не са наясно какви фини прахови частици ще се отделят във въздуха.

Манолова пое ангажимент да направи проверка за какъв срок е разрешителното за сепариране, кой го е издал, има ли изработен ОВОС и какъв е съставът на суровината, която се преработва.

 

 

Източник: https://izpravise.bg/ 

  

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

"Малките пред големите": Манолова в подкрепа на обикновения човек, Движение "ДНЕС" застана зад новия проект!

Мая Манолова организира трета безплатна приемна за граждани

Мая Манолова, „Изправи се, България“ и Движение „ДНЕС“ обединени в името на България!

Манолова: Както Борисов събра мнозинство за субсидията, така да събере и за съдебната реформа

Стотици граждани и неправителствени организации заедно в „ Изправи се , България“!

Манолова: Борисов разказа басня за "независимия" прокурор - предложенията му са противоконституционни

" Изправи се  България“: Обединени да се изправим и разрешим проблемите със силата на нашата гражданска енергия! ВИЖТЕ пълния текст на Учредителна декларация на гражданската инициатива >>

Манолова: Първата победа на " Изправи се .БГ" е налице!

С " ИЗПРАВИ СЕ , БЪЛГАРИЯ" Мая Манолова вдига страната на крак! Ще оказва натиск върху властта и институциите да работят за хората

Изправи се..., вдигни очи! Промяната е вече с нас!

 


120053