Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова за указа: Р...
Манолова за указа: Радев чу гласа на гражданите

Манолова за указа: Радев чу гласа на гражданите"Президентът Румен Радев отказа да издаде указ за назначаване на главен прокурор и върна на ВСС избора. Това е спасителен за гражданското общество, за конституцията и демокрацията ход на държавния глава".

 

Това написа във фейсбук профила си Мая Манолова минути след като държавният глава Румен Радев върна указа

за назначаване на единствения предложен кандидат за главен прокурор.

"Това показа, че в една почти превзета държава, може да се чуе гласът на гражданите и да има коректив на авторитарното управление", смята Манолова.

По думите й "ако ВСС има респект към конституцията и държавния глава, би следвало да се съобрази с мотивите на президента да има истинско и честно състезание.
Гражданското общество сега очаква парламентарно представените партии, премиерът Борисов и правителството да внесат законодателни и конституционни предложения за продължаване на съдебната реформа", се казва още в позицията й.

Припомняме, че самата Мая Манолова, по време на предизборната си кампания за кмет на София,

призова публично Румен Радев да не подписва указа

като посочи, че не става дума за персонален въпрос, а за довършване на обещаната от премиера Борисов съдебна реформа. Реформата трябваше да е факт до края на мандата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. Неговият мандат обаче изтича след 2 месеца - в средата на януари 2020 г.

 

 

Източник:https://24novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: ОБМИСЛЯМ СФОРМИРАНЕТО НА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА! Заедно с гражданите ще отстояваме основните демократични ценности. Показахме, че едноличният режим на Борисов може да бъде демонтиран!

Мая Манолова гласува за свободна, демократична и европейска София

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света!

Манолова: Посланията ми са към всеки, който не иска повече този модел на управление

Мая Манолова заедно с гражданите в протестите срещу Гешев, обяви подкрепа за кандидат-кметовете на промяната (ОБЗОР)116391