Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Марешки даде властта...
Марешки даде властта в парламента на ДПС! Дали? Ако не извърти някой маньовър!

Марешки даде властта в парламента на ДПС! Дали? Ако не извърти някой маньовър!Ако лидерът на „Воля“ не се отметне, след като самолетът на Борисов кацне от Баку

Ако в парламента седят само представители на управлението, това не е парламент на демократична държава, а на тоталитарна

 

В нашата парламентарна република от днес има нова ситуация. Властта в парламента премина в ръцете на ДПС, предостави им я партия „Воля“ на Веселин Марешки с напускането си. 

„Днес на съвещание на парламентарната група взехме решение също да напуснем парламента. За да няма фалшиви новини, реших лично да го съобщя. Причината не мога да ви ги споделя, защото продължават разговорите, те не са лесни“, обяви пред медиите в кулоарите на парламента самият Марешки. 

На 17 февруари Националният съвет на БСП взе решение червените депутати да напуснат Народното събрание. Оттогава местата на левицата в пленарната зала са празни. 

От утре и тези на „Воля“ ще бъдат празни, ако не настане някой неочакван обрат. 

Рекапитулацията е следната – от пет парламентарно представени политически сили две са извън парламента, от останалите три две са в управляващата коалиция (ГЕРБ и Обединени патриоти), а третата – ДПС, създава обосновани предположения, че също е във властта (с гласуването на нейните депутати по знакови законопроекти).


Депутатите на „БСП за България“ и „Воля“ са точно 90 – 78 плюс 12. 
Макар че това прави повече от една трета от народните представители, ако всички останали са на линия, няма никакви причини парламентът да не продължи да работи. Но във всеки момент, в който ДПС реши друго, ситуацията ще търпи обрат. За да има кворум, е необходимо да се регистрират 121 народни представители, а ГЕРБ и патриотите имат само 122-ма. Вярно, могат да разчитат и на двамата независими народни представители, но идва предизборна кампания за евровота, има командировки, има пролетни вируси и, за да работи нормално Народното събрание, ще трябва и ДПС да се регистрира, за да крепи кворума. Досега депутатите от движението изчакваха останалите да направят кворума и тогава влизаха в пленарната зала. Сега най-малкото ще трябва да „излъчват дежурни“, които да са на линия в 9,00 ч всяка сутрин от сряда до петък, ако разбира се, не приемат сериозно курс към предсрочни избори.Досега лидерът на движението Мустафа Карадаъй само казва, че те са неизбежни. 


Не пести и критики към властта. 
„Популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали“, казва Мустафа Карадайъ на 22 февруари. Това не са приказки, изречени на крак пред медиите в парламента, а оценката, която лидерът на ДПС прави на политическата ситуация в страната след заседание на ръководството на партията. 
Карадайъ никога не е пестял критики и по отношение на присъствието на Обединени патриоти в изпълнителната власт. И винаги ги е наричал не патриоти, а националисти. 

Патриотите сме ние, те са националисти, изтъква Мустафа Карадайъ на знаково за движението събитие - възпоменателния митинг за жертвите на т.нар. Възродителен процес пред "Тюркян чешма" в село Могиляне на 27 декември м.г.. 

Тогава защо сега, днес, когато всички козове му идват в ръцете, ДПС не прави нищо, за да сложи край на това провалено управление, в което участват крайни националисти? 

Карадаъй обаче продължава да громи управлението само на думи. „Управляващите се опитват да защитават коалиционните си партньори, а не европейските ценности и човешките и гражданските права“, казва той днес по време на дебата по проекта на Годишна работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз. 

Но за „Воля“ нито дума. Може би Карадайъ не взима на сериозно хода на Марешки, защото разполага с информация, с която ние, редовите граждани, не разполагаме? 

А Обединените патриоти? 
В малката коалиция не минава ден без голям скандал. Но нито един от тях не е на темата какво правим в управление, което се крепи от ДПС. Напротив, патриотите търсят аргументи, с които не просто да оправдаят присъствието си в управлението, но и да му придадат някакъв национално-отговорен ореол. 

„Ние не влизаме в разговор с ДПС, а нашето присъствие и участие в това управление е да държим вън от властта ДПС“, коментира нововъзникналата политическа ситуация Искрен Веселинов от ВМРО. 
„Каква парламентарна криза? Парламентът работи ли?! Работи!“, е пределно ясен пред медиите лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 
На същото мнение – че няма парламентарна криза, е и лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Ясно е, че напускането на „Воля“ не тревожи управляващите, те не намират, че има нещо ново и политически интересно в ситуацията, в която от пет парламентарни групи, две са извън него. 

И на този фон ДПС е единствената партия, която поддържа видимостта на нормалност за една парламентарна демокрация, каквато по конституция е Република България. Защото е единствената политическа сила, която не участва в управляващата коалиция и следователно, е в опозиция. 

В парламента няма опозиция само в тоталитарните държави. Виждали сме го и у нас преди 10 ноември 1989 г., когато Народното събрание се събираше на две тържествени сесии годишно, нямаше спорове, да не говорим за скандали. 

Смисълът на парламентаризма обаче е различните мнения за това как да се развива обществото да бъдат представени на едно място. Споровете, до прегракване дори, да се водят в парламента, а не на улицата. Човечеството е стигнало до този извод по трудния начин – преминавайки през кървави революции и граждански войни. И по трудния начин е разбрало, че е по-добре да се вслушва в различното мнение. 

Ако в Народното събрание седят само депутатите от управляващата коалиция, това не е парламент на демократична и правова държава. И колкото и да са заети с по-важни неща нашите европейски партньори, рано или късно ще забележат този факт. 

А българските граждани ще продължат да губят доверие в демократичния ред и в институците на правовата държава. 

Особено, ако Веселин Марешки изиграе някой маньовър, след като самолетът на премиера Бойко Борисов кацне от Баку. И утре депутатите от „Воля“ чинно седнат на банките си, сякаш нищо не се е случило. 
И как след всичко това българските граждани да имат доверие на българските политици?

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Кой на кого извива ръцете? >> Марешки за напускането на НС: Искаме сериозни дебати, а не дребнотемие кой ще води листата на ОП

Депутати от ВОЛЯ: Не знаем защо излизаме от парламента

"Воля" напусна парламента. Кворумът на ГЕРБ в парламента - изцяло в ръцете на ДПС

Една лъжа повторена 100 пъти, не става истина! >> Каракачанов: Парламентът ще остане стабилен, не се притеснявайте

Жалки циркаджилъци ? >> Цветанов с горещ коментар след излизането на ВОЛЯ от парламента, идат ли извънредни избори (ВИДЕО)

 

 

92859