Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Марешки ще е поредни...
Марешки ще е поредният препран мафиот-политик

Марешки ще е поредният препран мафиот-политикПозиция на Движение "ДНЕС"

Тези дни Новосформираното Народно събрание гласува с цели 184 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ да бъде създадена временна комисия, която да се произнесе дали да бъде свален имунитетът на народния представител Веселин Марешки. Комисията се създава във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров от 27 април т.г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Марешки. Бизнесменът-депутат е подсъдим по две обвинения. Едното е за изнудване на наемател на пицария във Варна, а другото е за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

В известен смисъл символично е, че първата временна комисия в новия парламент ще бистри не друго, а депутатски имунитет, при това не чий да е, а на коскоджа ми ти зам.-председател на Народното събрание и вероятния нов „златен пръст“, на чийто услуги ще разчита ГЕРБ.

Според самия Марешки, един шамар не бил побой, но в знак на добра воля лидерът на „ВОЛЯ“ преценил за уместно сам да се откаже от имунитета си. Изглежда, новоизлюпеният депутат сериозно е повярвал в своята политическа незаменимост и е убеден, че действията  срещу него ще бъдат прекратени и  имиджът му ще бъде излъскан до блясък.

И нищо чудно да се окаже прав. Знаем с колко добри перилни препарати разполага родната политическа пералня   и колко политици минаха през нея, за да ни се явяват по-чисти и невинни от ангели небесни.

А защо  да се лъска имиджа на Марешки? Просто е.Борисов хем "държи за топките“ Марешки, хем има нужда от Марешки, макар да не го включи официално в управляващата коалиция. Ясно е, че 12-те депутати на Марешки ще работят за ГЕРБ и Обединените патриоти. Самият Марешки още в изборната нощ даде заявка, че е готов да участва в управлението. Не спря да се натиска през целия процес на преговори между ГЕРБ и Патриотите, а към днешна дата открито подкрепя официализираната им дружба.

Повече от сигурно е, че Парламентарната група на „ВОЛЯ“ ще гласува монолитно и под команда, а не по съвест, както би следвало да се случват нещата. А монолитното гласуване се дължи на простичкия факт, че всичките 12 парчета са не просто Парламентарна група, а шуро-баджанашка дружинка на Марешки.

Как и в чия полза ще гласуват, също е ясно, ако съдим от факта, че от първия работен ден на новото Народно събрание в началото на редицата с депутатите на Марешки в пленарната зала се кипри старата бойна другарка на Борисов Менда Стоянова, която съвестно помага на новите си колеги в процеса на гласуване. Надали сал едната гола колегиалност да е причината за тази нейна отзивчивост.

Вижте как изглежда Парламентарната група на партия „ВОЛЯ“ в 44-то Народно събрание и си извадете изводите сами:

 

ВЕСЕЛИН НАЙДЕНОВ МАРЕШКИ

 

 

ГЕРГАНА ЖЕЛЯЗКОВА СТЕФАНОВА

Стефанова движи аптекарския бизнес на Марешки в Бургас и региона.

Тя е управител на първата аптека на Марешеки извън Варна – в Айтос, и отговаря за югоизточния регион на развитие на аптечния бизнес.

 

КРЪСТИНА НИКОЛОВА ТАСКОВА

Майка й е управител на аптеките на Марешки в Добрич.

 

 

ПОЛИНА ЦВЕТОСЛАВОВА ЦАНКОВА-ХРИСТОВА

Съпруга на Пламен Христов (депутат от „ВОЛЯ“), съдружник в "Луковитфарма" заедно с майка си Веска, която също беше кандидат-депутат на „ВОЛЯ“.

 

 

ДОРА СТОЯНОВА ХРИСТОВА

Главен счетоводител на "Сити" ООД, собственост на семейство Марешки.

 

 

АЛБЕНА ВЛАДИМИРОВА НАЙДЕНОВА

Леля на Марешки и високопоставена служителка в холдинга му. Тя беше назначена в Изпълнителната агенция по лекарствата преди няколко години и разпореждаше кой инспектор да проверява конкурентите на аптеките на Марешки.

 

АНДОН ДИМОВ ДОНЧЕВ

На негово име се водят голяма част от фирмите на Марешки, в т.ч. и тази, с която аптекарският бос стана концесионер на плажа на "Кабакум" и си вдигна там двуетажна хасиенда на самия пясък. Андон Дончев е директор за Варна на дистрибутора за лекарства "Фармнет", собственост на Марешки.

 

БОРЯНА ЛЮБЕНОВА ГЕОРГИЕВА

Говори се, че е „близка до сърцето“ на Марешки. Тя е регионален директор на аптеките му във Варна.

 

НИНА ПЕЙЧЕВА МИТКОВА

Съпруга на Максим Митков, собственик на "Макском", едно от големите предприятия в Пловдив. Митков е близък приятел на лидера на партията Веселин Марешки. Агитацията за "Воля" (респективно – за Миткова) в Пловдив се извършваше чрез аптеките, където заедно с лекарствата се раздаваха и листовки.

 

ПЛАМЕН ТРИФОНОВ ХРИСТОВ

Съпруг на Полина Христова (депутат от „ВОЛЯ“), съдружник в "Хигиятранс" ЕАД, където управлява заедно със Светлана Марешка (съпруга на Веселин Марешки), и директор на дистрибутора на лекарства "Фармнет", също собственост на фамилията Марешки. До 2010 г. Христов е бил мениджър и съсобственик в "Троянфарма" ООД - дружеството е част от "Варнафарма холдинг", където той е съдружник със Светлана Марешка.

 

СИМЕОН ГЕОРГИЕВ НАЙДЕНОВ

Адвокат на Марешки по делото за побой и рекет

 

 

СЛАВИ ДИЧЕВ НЕЦОВ

Нецов е служител на Марешки, а дъщеря му (Геновева Нецова) е близка до аптечния бос и самата тя бе трета в листата на „ВОЛЯ“ в Пловдив на последните парламентарни избори.

Нецов е депутатът, влезнал с най-малко получени гласове на изборите – едва 2,57% от всички гласували в МИР-Враца. Бил е сътрудник на ДС от 1983 до 1990 г. и е работил под псевдонима Лада.