Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Марионетка на властта* >> Прокурорът, който има 6 г. да смени кабинетите на корумпираните с килии

Марионетка на властта* >> Прокурорът, който има 6 г. да смени кабинетите на корумпираните с килииНавсякъде, където съм работил, съм оставял ярка следа, казва Пламен Георгиев

Подкрепиха го депутати от 4 парламентарни групи

5 години бе начело на комисията за отнемане на незаконното имане

42 млн. лв. е стойността на конфискуваното през 2016 и 2017 г.

В четвъртък очаквано Народното събрание избра със 146 гласа Пламен Георгиев за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Мегаинституция без аналог в другите европейски държави, която обедини в себе си пет органа за борба с корупцията.

Георгиев бе номиниран от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. В пленарната зала обаче го подкрепиха още депутатите от “Воля” и ДПС. Другият претендент за поста - Николай Николов, бе досегашният шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, която се вля в мегаинституцията.

Тия дни ще бъде заловен висш чиновник с внушителен подкуп. Обеща го първият шеф на комисията за борба с корупцията Пламен Георгиев.

Много политици са обещавали тези, които вземат рушвети, да бъдат в затвора. Разликата сега е, че правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) са големи, очакванията - още повече.

Пламен Георгиев има 6 г. мандат да смени кабинетите на подкупните с килии.

Комисията ще проверява декларациите на елита и при разминаване с 20 хил. лв. между доходите и имуществото ще започва дело за конфискация. Ще следи още за конфликт на интереси, ще ползва СРС-та, ще проверява сигнали на граждани.

“Приемам тази длъжност като кауза и ще направя този орган работещ”, казва Пламен Георгиев и без излишна скромност напомня, че където е работил, е оставял “ярка следа”.

Георгиев бе начело на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) през последните 5 г. Тя замени друга комисия, известна като “Кушлев”. Нейното име се свързваше преди всичко с роднински назначения и щедри възнаграждения, които членовете сами си бяха определили.

Назначаването на Георгиев начело на КОНПИ през 2013 г. съвпада с промяната на закона - отнемането на престъпното имущество бе заменено с гражданска конфискация. Основната разлика е, че преди 2013 г. гражданският съд отнемаше имущество след влязла в сила присъда, а сега такова изискване няма. За 5-те години начело на КОНПИ Георгиев успя да опази себе си и колегите си от шумни скандали.

Не стана и обект на нападки, въпреки че през 2013 г. не всички приеха еднозначно гражданската конфискация. Атакува го само издателят Иво Прокопиев, след като през 2017 г. комисията му запорира имущество.

Георгиев превърна КОНПИ в единствената институция у нас, оценена положително в мониторинговите доклади на Европейската комисия. За миналата година комисията е конфискувала имущество за 24 млн. лв., а предната година - 18 млн. лв.

През 2016 г. тя вкара в съда и най-големия иск у нас - срещу банкера Цветан Василев, в размер на 2,2 млрд. лв. Така логично КОНПИ се превърна в гръбнака на новия антикорупционен орган.

“Аз съм прокурор, моето място е в прокуратурата”, декларира в парламента Пламен Георгиев.

Кариерата му започва през 2001 г. в столичното следствие, след като завършва право в Софийския университет. От малък се възхищавал на съдиите, прокурорите и следователите от филмите. Вероятно при избора му е повлиял и баща му - известният следовател Георги Димитров.

Синът минава последователно в Софийската районна, Софийската градска и върховната прокуратура. “Специализира” в битката срещу корупцията с най-шумните дела - срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков и срещу бивши шефове в “Софийски имоти”.

През 2009 г. по негово разследване за корупция в митница Свиленград е подслушван тогавашният шеф на митниците Ваньо Танов. Георгиев отрича, че прочутият запис “Ало, Ваньо” е по делото. “Не съм разследвал такъв разговор, защото той не е бил докладван нито на мен, нито на екипа ми”, казва той.

Пламен Георгиев за кратко отива и в специализираната прокуратура. През 2011 г. тогавашният правосъден министър Диана Ковачева го кани в екипа си. Той отговаря за затворите.

“Ако нямаме антикорупционна култура, няма да се получи и борбата срещу нея”, казва Георгиев. Затова той се е заел да гради нетърпимост срещу престъпленията на “белите якички” и у младите. Служители на комисията ще преподават на студенти от УНСС. Колегата 

Работихме заедно по много дела, когато бяхме прокурори, казва Пламен Панайотов, сега съдия в спецсъда.

“Георгиев е не само изключително добре подготвен професионалист, но умее и да работи в екип, което е много ценно качество. Успява добре да организира хората, така че да дадат най-доброто от себе си. Когато работихме заедно, се опитвахме да приложим и новаторски идеи при разкриването на корупционните престъпления. Той е отворен за новите идеи.

Наградата 

За работата си като прокурор през 2010 г. Георгиев печели наградата на името на италианския магистрат Джовани Фалконе (на снимката), разстрелян през 1992 г. в Палермо. Призът е учреден през 2009 г. от община Благоевград и италианското посолство и се дава на магистрати и полицаи за смелост.

Хобито 

Малцина знаят, че Пламен Георгиев е запален фен на футбола, а негов любимец е аржентинецът Лео Меси. Всеки понеделник шефът на “Антикорупция” рита с колеги от студентските години.

“Вече не сме в пълен състав, защото много получиха трайни контузии, които ги изкараха от играта”, казва той.

Вносителите 

Пламен Георгиев успя да създаде спокойна атмосфера в Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, каза при представянето на кандидатурата му депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев. Той посочи, че Георгиев е търпелив ръководител, който умее да изслушва хората, затова е и спечелил уважението на подчинените си.

Диалогичен, твърди народният представител. При представянето на Пламен Георгиев Велчев изтъкна и че е минал обучение във ФБР.

 

*Заглавието е променено от редакцията
Източник:https://www.24chasa.bg/