Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Март – месец на лъжа...
Март – месец на лъжата, април – на теслата. А докога?

Март – месец на лъжата, април – на теслата. А докога?Коментар на Правда Великова

 

Тази година „Денят на лъжата“ беше цял месец при това през март. Лъжи, лъжи, лъжи. Големи приказки, големи лъжи, голямо чудо. Обещания с лопата да ги ринеш и в количка да ги караш. ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ: ГЕРБ предлага 1500 лв. средна заплата; Какво обещават партиите за доходите и данъците. По всичко личи, че държавата и партиите са загубили напълно връзка с народа си, онзи беден, отчаян и ядосан народ, който е свел глава и търпи..., търпи ли търпи... Нито сини, нито червени, нито спечелилият ГЕРБ, нито  квази-патриотите, нито турските формации, нито т.нар. градска десница, никой от изброените партии и партийки не се  ползват с доверието на хората отдавна вече, но въпреки това продължават да лъжат, да погазват законите и да се възползват от властта за свои лични, меркантилни интереси.

Преди 26 март политическите партии разтвориха торбата с лъжите и щедро вадеха обещания оттам. Високи заплати, пенсии, намалена престъпност, край на мигрантите, на бедността, на лошото здравеопазване и образование... Явно забравиха, че на лъжата краката са къси, но тя тича, тича много бързо. Особено на кратки дистанции, като предизборна кампания на извънредни парламентарни избори.

На фона на силното алкохолно  опиянение покрай безкрайните празници, дълбоко отчаяние и шокираща бедност, българският народ явно не забеляза, че повечето партии излизат с обещания за увеличаване на благосъстоянието, а не за спасяване или оцеляване. А хората са изправени точно пред това – да оцелеят. С около 200 лева пенсия, с 37 лева детски, с масови заплати от 600 лева... Така близо десет дни по-късно, никой не се чувства виновен за състоянието, в което се намираме днес, а същите партии, които ни управляваха последните години, а ГЕРБ вече близо 10, сега излизат целите в бяло и все едно никога на власт не са били... И така ластикът на властта се опъва, опъва, а коланът на народа става все по-тесен и започваме не да ядем пица, а суха филия с чубрица.

В началото на март изглежда състезанието по надлъгване водеха от БСП. Те агресивно и с плам защитаваха своята популистична идея - "нито един човек под прага на бедността" и "България отново 8 милиона". Червената жрица Корнелия Нинова обаче не обясни на людете що е то линия на бедност и как народът ще започне да се възпроизвежда като зайци едва ли не  през пролетта. По всичко личеше, че тя, линията може да падне и на 150, 100, а защо не и 50 лева, та така дори и най-отчаяната баба да се води богаташка. Едва ли някой се съмнява, че въпросната линия се определя не от реалните приходи и разходи, а от политико-икономически експерти, на които добре им се плаща.

При ГЕРБ нещата седяха една идея по-умерени, защото Борисов знаеше, че отново може да състави кабинет и хората ще го гледат под лупа. Не, че и при тях нямаше изцепки, като 1500 лв.средна заплата, но все пак не сваляха звезди от храброст. Липсата на реални, изпълними обещания помага сега на краля-слънце да замазва всички гафове, които прави. А и всички знаем, че когато Борисов каже нещо, то рядко се изпълнява. Хората не очакват нищо от ГЕРБ – нито добро, нито лошо. Те просто са тук, за да не изплуваме от дъното. И сега правят всичко възможно, за да се задържат на гребена на вълната дори и като пренебрегнат обещанията си да изпълнят трите точки от референдума и да разпуснат 44-то Народно събрание.  Но това е ГЕРБ, преди да им повярваш 5 ,а не 3 пъти провери и погледни!

Обединените патриоти усетиха, че с безсмислените си обещания за 300 лева пенсия няма да съберат достатъчно гласове и се насочиха към по-страховити теми - бежанците и гласовете от чужбина. В предизборните си дрънканици те освен, че понабиха някоя и друга баба, не добавиха нови идеи освен „връщането на Трудовите войски“ и „България над всичко“. Така и не стана ясно как точно България ще бъде над всичко, но важното е приказки да има. Именно поради липсата им на реална и ясна икономическа и социална програма, патриотите не се интересуват от шокиращото увеличение на цените и жестоката бедност, а преди бяха в първите редици на протестите. По всичко личи, че в момента подобен „дребен“ проблем изобщо не ги вълнува, а са по-заети с разпределянето на министерски постове и слагане на верни хора по държавни администрации.

Политическите обещания и мъдрувания на ДПС за пореден път останаха неразбрани и то не само, защото лидерите им агитираха на чужд език, но и защото нямаше нищо ясно и конкретно. Кръгът Доган вложи всички усилия, за да се разправи с новата заплаха, идваща от юг. Сякаш обаче хората вече свикнаха да отделят по 10-15% от гласовете си за ДПС без да питат какво изобщо ще направят за България. Поради това и ДПС нищо и не обещава, защото всичко им е в кърпа вързано.

Веселин Марешки и "Воля" са най-невинните в цялото това политическо блато. Не защото не са крали достатъчно, а защото досега бензинджята и роднините му не са се облажили в голямата игра. Така аптекарят на Бойко се надяваше с напълно популистката си кампания да спечели повече симпатизанти. Той забрави за своите изказвания, че ще напусне политиката, ако партията му не стане трета на изборите и започна да дърпа властта като гладно куче. С незавидния си брой депутати обаче Марешки вече няма думата нито сред леви, нито сред десни.

Март свърши, а с него и изборите, и лъжите, разбира се не за първи път… Април дойде отдавна и ни събуди от тоталното опиянение, а в огледалото още веднъж видяхме, че сме влезли в ролята на впрегатни добичета, които се бъхтят по цял ден за купа сено, влачейки товара си през калта на политическото тресавище. Въпросът е дали най-накрая няма да се отърсим и да изхвърлим боклука след 27 години търпение или ще продължаваме така, докато издъхнем на нивата. Какво ще кажете? Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците

Вижте и други материали по темата:

"Тая, пълничката баба, между другото, нямате представа колко нагла беше"

Ето какво реши Народното събрание за детските надбавки през 2017

Нинова: Нашата цел - 8 млн. българи и нито един под и на прага на бедността

Сътрудник на комунистическата Държавна сигурност срещу 3 млн. българи, ГЕРБ мило и доволно гледат...: Без мажоритарни избори, наложени от една телевизия

Родоотстъпници >> Новото правителство: Патриотите разумни за министерски постове, Сидеров - облагороден от сина си

Патриотичният фронт на протест заради тока

Джамбазки за правителство с ГЕРБ: Няма да стане само с даване на министерски кресла

Местан е агитирал на турски език във варненско село

ДПС ще има не повече от 250 000 гласа, Карадайъ провали партията

Веселин Марешки: Ще има среща между ВОЛЯ и Обединените патриоти

Веселин Марешки се зарече да излезе от политиката, ако партията му не е поне трета сила на изборите


25280