Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Масови протести и ср...
Масови протести и срещу цените на горивата, които ще плащаме с хляба си! Кога ли... и срещу кабинета!?

Масови протести и срещу цените на горивата, които ще плащаме с хляба си! Кога ли... и срещу кабинета!?Мнение на доц. Слави Генов - експерт на Движение „ДНЕС“, гр. Пловдив

Газ до ламарина и бензин до кокал. Като нож до костите, но по-сериозно.

Защото цените на горивата отново поставят рекорд. Отново е зима! И отново ще се чудим как да си платим сметките, да си купим хляб и да  си запалим автомобила.

Може би, ако всички си запалим буквално и ритуално колите, някой ще се сети, че кладата, която за пореден път са ни спретнали е по-жестока и от средновековно мъчение!

Само за един месец най-масовият бензин А 95 е поскъпнал с 11 стотинки, а дизелът - с 13 стотинки. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо - от януари и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 30 стотинки. Това означава, че за да заредим резервоара си, ще трябва да платим средно с 15 лева повече, отколкото миналата година.

И въпреки, че факторите, които влияят на поскъпването, не зависят от нас, ние сме рекордьори за Балканския полуостров. Затова българинът даде още нещо на света! Терминът – бензинов туризъм. Ходим до Македония и Турция, за да си пълним резервоарите! В съседна Румъния цените са сходни, но с уточнението, че заплатите на северните ни съседи са двойни!!! В Гърция цените са по-високи, но техният стандарт ни е болезнено известен! И недостижим. И стига са ни навирали властниците в носа увеличението на минималната работна заплата

Тези 50-тина лева не стигат, за да покрият само транспортните ни разходи  след увеличението и то за ден-два ! Да не говорим за останалите стоки и услуги, които скачат успоредно с тях! Да не говорим и за тока, за парното и топлата вода, които също ни поздравиха със здрава, макар и преждевременна сурвачка и тази година. Последваха ги хлябът, млякото, месото... Празни хладилници, празни резервоари. Ще зареждаме гориво в Турция, от там ще си купуваме и дрехи, храна, перилни препарати, козметика...!  

ВИДЕО

Българската икономика така и така си отива. Добре че ни остана градският транспорт! Но май не за дълго! Защото - естествено, че първи след скока на горивата ще надуят клаксоните си превозвачите. И естествено, че са в правото си да поискат по-скъпи билети! Като компенсация. Превозвачите в Пловдив са изчислили загубите си за месец на 100 000 лв. Очакванията са увеличенията да продължат! С още десет процента. Тоест пълният резервоар ще ни струва 16-17 лв. повече до Нова Година. Ще празнуваме, но без да пътуваме! Ситуацията напомня 2012-та година. Тогава пролетта, по причина отново на... външен натиск, заради увеличените цени на петрола, имаше пак рекорд. Цените на петрола обаче определят стойностите  и на природния газ! Където България е номер едно! Природният газ, който купуваме е сред най-скъпите в съюза!

 

 

И да – външният натиск не е в прерогативите на властимащите! Но те за  пореден път социално-ангажираните ни управляващи са инертни и мекушави във външната ни политика. По силите им е да поискат предоговаряне на цените с Газпром, а от там и да се компенсира тежестта от скъпото гориво. Както направиха другите държави, които са жертви на Газпром! Но не! Не че няма кой да го направи, а просто на премиера не му пука. Ходи до Русия, говори с Путин, но за скъпата газ - ни дума.

 

Image result for BG VOICE

А и монополистът Валентин Златев нали е близък приятел на премиера!

 

На народа му писна да бъде грабен и гаврен! На народа му писна да бъде изкупителна жертва и спонсор на чужди интереси и бизнеси! Хората искат достоен живот! И излизат на масови протести!

Велико Търново първи въстанаха и няколкостотин души излязоха да недоволстват! 

Блокада на главния път София – Варна беше първоначалната демонстрация срещу скъпото гориво! Призивът на организаторите на протеста е да се пазят касовите бележки при зареждане в търновските бензиностанции, за да се подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Целта е с тях да се докаже, че между бензиностанциите в града има картелно споразумение. И хоп! Да си дойдем на думата и да си стигнем до проблема! Увеличението го определят Саудитска Арабия и Иран, но вътрешният пазар ни извива ръцете далеч по-умело! И това го знаем от години! 

Още през 2016-та година започна разследване за картел на горивата, който се потвърди окончателно миналата година.

„Преписката в КЗК е образувана спрямо "Шел България" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД, "НИС Петрол" ЕООД, "Лукойл България" ЕООД и сдружение "Българска петролна и газова асоциация", но мерките са задължителни само за "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД.” Засега обаче нищо конкретно..., всичко е на думи.

Скочи и Хасково! Протестиращите се обявяват и в подкрепа на майките на деца с увреждания.

На бунт се вдигна и Пазарджик! Вдигнаха се и в София, и в десетки други градове на страната.

У нас има 2800 регистрирани и 7000 нерегистрирани бензиностанции. Все едно сме Китай...

 

От една страна петролът подскача отвън, а от друга страна ни вдигат мерника отвътре. И сме си на мушка отвсякъде! Затова протести - до последна капка бензин. За гориво! За достойнство! За живот!

Протести и заради цените, и заради майките, заради монополите, заради всичко!

И да живеят и пребъдат Валентин Златев и Бойко Борисов! Да живее, укрепва и  крепне дружбата между монопола, олигарсите и властта! Да пребъдат!

На гърба и на търпението на целия народ!

Е, хайде стига ви вече! Ненаситихте ли се...?!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Протести срещу високите цени на горивата в големите градове

Непосилна скъпотия!* >> Прогноза - съвсем скоро 2,60 лева за литър бензин

Протест пред МС: "Борисов = глад и мизерия"

 

 

 

 

 

 

 


79946