Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Масови протести обхв...
Масови протести обхванаха България! Блокирани са пътища, градове, граници, бензиностанции...<br> Десетки хиляди скандират за ОСТАВКА на правителството, по-добър живот и смяна на системата (ОБНОВЯВА СЕ)

Масови протести обхванаха България! Блокирани са пътища, градове, граници, бензиностанции...
Десетки хиляди скандират за ОСТАВКА на правителството, по-добър живот и смяна на системата (ОБНОВЯВА СЕ)В Бургас и на границата ни с Гърция се стигна до сблъсъци между протестиращите и жандармерията

Пътни блокади и шествия в много градове на страната. Недоволните хора искат смяна на системата, оставка на кабинета, обявяват се срещу високите цени на горивата, застраховките и новите данъци върху колите. В Бургас и на граничния пункт „Кулата – Промахон” се стигна до сблъсъци между протестиращите и жандармерията.

Протести спряха за часове движението през няколко гранични пункта с Турция и Гърция. Блокади имаше и по магистралите и основни пътища на страната. Протести се проведоха и в редица градове на страната.

СНИМКИ ОТ БЛОКАДАТА НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ" 

В Бургас протестиращите излязоха по улиците на града в 12 часа на обяд, блокираха движението на градския транспорт и всички оставали автомобили. 

Блокадата на автомагистрала „Тракия” приключи в 17 часа. Там се стигна до сблъсъци между протестиращи и жандармерия. Пред камерите ни и в социалната мрежа протестиращите заявиха, че има напрежение и агресия от страна на жандармерията.

„Ние си стояхме мирно, казахме, че ще стоим до 18 часа, те дойдоха и ни избутаха с щитове”, разказа един от участвалите в блокадата на магистралата. Той обясни, че хората са добре, но се оплакват от грубо отношение на полицаите. Други протестиращи също разказаха, че са били удряни и бутани от жандармерията. От ръководството на бургаската полиция обаче са категорични, че насилие и блъскане с щитове на протестиращите не е имало.

Протестиращи блокираха за 2 часа граничния пункт "Кулата - Промахон". След дълго надлъгване между жандармерията и полицията протестиращите все пак стигнаха до граничния пункт. Въпреки усилията на протестиращите да загради и да не допуска протестиращите, те все пак успяха да затворят движението. Стигна се на няколко пъти до сблъсъци, до опити на жандармерията да изтласка хората, като два часа по-късно пунктът беше освободен. Оформиха се сериозни колони от автомобили. Няма информация за сериозно ранени хора, макар на моменти сблъсъците да изглеждаха доста сериозни.  

На граничния пункт с Гърция се стигна до сблъсъци.

„Бутаха ни, за да отстъпим назад. "отстъпете", викат, назад. Ми няма да отстъпим, как да отстъпим, има ли смисъл да отстъпваме, аз разбирам че те не са виновни, те са пратени, но все пак сме за каузата”, разказа Иван Манчев. 

„Хората искат просто два часа да бъдат оставени, да има солидарност от страна на полицията да протестират”, каза и Стоян Димитров.

„В крайна сметка ни изтласкаха, да, това се получи и някой си мисли, че е успял по тоя начин, ние си имаме позиция, ние не искаме да създаваме проблеми на органите на реда, нито въобще на хората в опашките”, разказа и Симеон Шайков.

Малко преди 19 часа и последните протестиращи на Кулата си тръгнаха. 

В София днес имаше планирани 4 протеста, част, от които се сляха в един. До ексцесии не се стигна, но имаше опити за провокация. Всички се обединиха около идеята народът да има повече власт, за да контролира институциите.

В 14 часа на площад “Батенберг” групата от Перник първа пристигна на Националния протест срещу високите цени на горивата и стандарта на живота у нас. В  14:30 към тях се присъединиха протестиращите с искане за оставка на правителството.

По пътя им имало провокации. Шофьор на лек автомобил направи дрифтове пред Парламента, показаха кадри, публикувани от столичната полиция.

Автомобил почти се вряза в протестиращите в центъра на София (ВИДЕО)

„Получаваме сигнали за готвени провокации. Ние затова сме там, за да предотварим конфликити и провокации”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

На протеста се стекоха недоволстващи от Пазарджик, Пловдив, Перник и Враца.

От площад "Батенберг"  тръгнаха към сградата на Министерски съвет. След това шествието тръгна по бул. „Дондуков”. Оттам по ул. „Раковски” протестът стигна пред парламента, където ги чакаше внушителен полицейски кордон.

След това протестиращите блокираха за кратко движението на кръстовището на „Орлов мост”. Част от дошлите от Перник се върнаха по-късно в града с намерението да блокират за поредна вечер магистрала "Люлин". 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ И БЛОКАДАТА НА "ОРЛОВ МОСТ"

В страната за охрана на протестите бяха ангажирани над 2000 униформени. В София са осигурени около 1000 човека.

Протестите в Южна България блокираха пътищата към основните гранични пунктове с Гърция и Турция.

В Хасково протестиращите се събраха още в 8 сутринта.

„Не сме доволни от начина на живот, който водим”, заяви един от участниците в протеста.

„Протестът се нарича "Срещу безобразията в страната". Искаме да живеем нормално и данъците и таксите, които плащаме, да отговорят на доходите ни”, каза друг от хората.

Шествието тръгна към Свиленград, но беше спряно от полицията преди магистралата.

В Свиленград протестиращите обиколиха града и обединиха исканията си с гостите от Хасково.

В Ямбол протестът се раздели на два лъча и блокира както движението по пътя към граничен пункт Лесово, така и магистрала Тракия.

И на двете места до транспортен хаос и напрежение не се стигна.

Десетки протестираха и в Пловдив с искане за промяна в системата за управление, по-високи доходи и по-ниски цени на горивата.

Сблъсък между протестиращи и жандармерия имаше и в Бургас. Участници в опит за блокада там се оплакаха, че са били удряни от полицаи.

В цяла Северна България - протестите заляха улиците на областни градове и парализираха основни пътни артерии.

Центърът на Варна беше блокиран в продължение на четири часа.

Край Шумен достъпът до магистрала Хемус беше спрян за близо два часа.

Блокади имаше и в Ловешко, където  протестиращите затвориха пътен възел Боаза край село Български Извор.

На северозапад протестиращи блокираха по едно и също време двете основни артерии от и за София. В Монтана след автошествие в града, хората спонтанно затвориха за повече от два часа международния път Е79. Освен заради високите цени на горивата хората протестират и заради ниския стандарт на живот в Северозапада.

Недоволни от високите данъци и мръсния въздух, в Русе протестиращите излязоха на шествие по централната улица. Обявиха се за оставка на цялото правителство.


ВИДЕО


Източник: https://nova.bg/ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Протестът в Хасково вече започна, ще затваря магистрала Марица

БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА! Оставката на Валери не стига! >> Бунтът продължава в цялата страна! (ОБЗОР)

Протест и след оставката: Майките на деца с увреждания остават на улицата, докато не се гласуват законите

Антиправителствен протест в СОФИЯ в неделя, демонстрантите с конкретни искания

България се вдигна >> „Не на геноцида, да сменим системата“ призоваха на протестите в РУСЕ

България се вдигна >> Пореден ден на протести във ВАРНА! В неделя пак!

България се вдигна >> Утрешният протест от ПАЗАРДЖИК И ПЛОВДИВ тръгва към СОФИЯ

България се вдигна >> В ДОБРИЧ отново на протест за цялостна смяна на системата

Протестиращите майки: Оставката е спечелена битка, но войната остава

БЪЛГАРИЯ СЕ СЪБУДИ! Оставката на Валери не стига! >> Хората искат много повече! Бойко и властта не могат да им го дадат! А помните ли референдума...?!? Неизбежно е - промяната идва! (ОБНОВЕН)

 

 

 

 


81767