Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медицински сестри от...
Медицински сестри от цялата страна излязоха на национален протест

Медицински сестри от цялата страна излязоха на национален протестМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви пред журналисти в парламента, че специалистите по здравни грижи имат своите основания да протестират и подкрепя техните искания

Медицински сестри от цялата страна, които искат достойно заплащане, се събраха на национален протест пред Министерството на здравеопазването. Недоволството тръгна от организирани в социалните мрежи медицински работници, предаде БНР. 


Протестиращите медицински сестри и лаборанти носят няколко плаката "Без нас няма здравеопазване", "Подкрепете днес нас, за да има кой да подкрепи вас утре". Медицинските сестри са изпратили основните си искания и са ги депозирали в Министерство на здравеопазването, МС и омбудсмана Мая Манолова, а те са:

 

– болниците да не бъдат търговски дружества; 

- основна работна заплата за медицинските сестри – в размер на две минимални работни заплати, но за цялата страна; 

- допълнителни възнаграждения и регламентирани правила; 

- връщане на медицинските стандарти; 

- почасово заплащане на нощния труд; 

- допълнително заплащане за медицинските сестри, които работят в спешните отделения и в отделението по интензивно лечение и анестезиология; 

- разписване на Колективния трудов договор; 

- възможност за регламентиране на сестринския труд, както и промяна в категорията на труд, която в момента е трета. 

Още за исканията обобщи от медицинската сестра Илияна Георгиева, която работи в Александровска болница: "Ние просто умираме от работа. Не може така – по 12 часа да работим, един ден да почиваме и след това пак започваме 12 часа. Това е нечовешко". 

На протеста присъства и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. 

Независимо от срещата вчера между Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи синдикати, министър и премиера, и обещанието, че от 30 млн. лв. отпуснати за болниците, ще се актуализират заплати, сестрите очакват конкретни резултати. 

"Парите са достатъчно, може би, но те не се разпределят правилно. Има огромни диспропорции в системата на здравеопазване по отношение на заплащането както между лекарите, така и между сестрите, между различните лечебни заведения, и това е проблем, политически, който трябва да се реши от политиците," заяви Петя Недкова от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи заяви. 

Протестиращите в София се заканиха, че ако Министерството на здравеопазването не изпълни исканията им, те ще издигнат палатков лагер през следващата седмица. 

В цялата страна се организира подписка за дългосрочна стратегия за здравните грижи, някои от сестрите ще протестират с лентички в лечебните заведения, други – пред болниците или общините. 

Близо 100 медицински сестри от болницата в Кюстендил излязоха на протест. Върху белите престилки сестрите носеха ленти "Протест". 

"Едно дежурство между осем и десет лева - нощно дежурство, заслужава ли си?", коментира една от протестиращите сестри. 

Някои се оплакват и от неефективната охрана, искат поставяне на паник бутони в отделенията: 

"Паник бутон задължително трябва да има в приемните кабинети, даже специално в детско отделение. Непрекъснато през нощта идват на тълпи от малцинствата и винаги са зле настроени към нас". 

В Пазарджик медицинските сестри се събират пред сградата на общинската администрация. Освен за стартовата заплата и подобряване условията на труд, специалистите по здравни грижи настояват и за сключването на Колективен трудов договор на национално ниво. 

"Защото в много болници се работи без Колективен трудов договор, а по него заплатата от 1 януари 2019 г. за нас – специалистите по здравни грижи, трябва да е минимум 900 лева, ние не искаме да носим повече тази система на гърба си. Ако не се седне да се говори, не се почне нещо да се прави, просто сме готови на 7-и април да излизаме отново на протест. Няма накъде повече", каза медицинската сестра Димитрия Димитрова, координатор на протестите в Пазарджик. 

Около 200 здравни работници от Бургас се включиха в днешния национален протест. В морския град те се събраха на две места - пред сградата на Общината и пред многопрофилната болница. 

Основните им искания са да се спазят условията в подписания колективен договор в началото на тази година. Настояванията са за стартово заплащане от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд. 

„Искаме достойно заплащане на нашия труд, защото работим много и спасяваме човешки животи. Всеки ден работим по 18, по 24 часа без почивка“, коментира една от протестиращите. 

„Работя не знам за какви пари, по-добре да отида в мол, пък съм учила 4 години“, заяви друга медицинска сестра. 

Структурите на Асоциацията на специалистите по здравни грижи в област Благоевград нямат яснота дали и колко техни колеги ще се включат в протеста на „белите престилки“ по места. 

В здравните заведения тече подписка, разпратена от асоциацията, в която се настоява за гарантиран ръст на заплатите на медицински сестри, лаборанти, акушери и кинезитерапевти, за изработване на медицински стандарти за дейностите и тяхното остойностяване, за дългосрочна здравна стратегия. Това почти напълно се припокрива и с исканията на колегите им, организирали протеста в социалните мрежи, от който асоциацията се разграничи, но заяви, че подкрепя. 

Това създаде усещането, че недоволството на специалистите по здравни грижи изпревари готовността на професионалната им организация да ги защити. В повечето болници в областта протестът ще е символичен, като сестрите ще се обозначат с лентички. 

Протестен митинг организират и в Плевен медицински сестри от общинското здравеопазване. Те настояват за достойно заплащане, професионално развитие и дългосрочна национална стратегия за здравните грижи у нас. Още от доктор Румяна Нинова – председател на синдикатите към КНСБ: 

"По-високо заплащане, кариерно развитие и настояване за дългосрочна, национална стратегия за професионалистите по здравни грижи. Затварят се болници, затварят се отделения... Мотото на нашите сестри е: "Ние искаме да се грижим за децата на нашата България, а не за останалите страни в Европа". 

Ямболските специалисти по здравни грижи се включват символично националния протест.Исканията им се подкрепят и от лекарите в областта. Недостиг на медицински сестри и лаборанти, ниско, дори обидно заплащане, лоши условия на работа. Това са част от причините здравните работници от Ямбол да се включат в националния протест, посочи председателят на регионалната асоциация Цветка Войчева. 

"Колегите са принудени да работят на две, и три и повече места, за да си осигурят един по-достоен живот, но напрежението ескалира, те не могат непрекъснато да работят така". Над 35 на сто от медицинските сестри в Ямболско са в пенсионна възраст. През следващите пет години ще се пенсионират още 120. 

“Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не се е разграничила от протеста. Напротив, аз лично ще бъда с тях пред Министерството на здравеопазването. Това, че синдикатите се дистанцираха от протеста е съвършено различен въпрос“, коментира пред БНР Милка Василева председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) информацията, че Асоциацията се е разграничила от протеста. 

“Да, настояваме да има нови правила за определяне на заплатите. Постигане на 3 минимални заплати в близките няколко години, защото 30% от сега работещите професионалисти по здравни грижи ще се пенсионират в следващите 3 години. Това ще бъде абсолютен шок за системата и това, че ние искаме 1500 минимум стартова заплата, а не 400, означава, че ние искаме да има развитие на здравеопазването. И да има хора, които реално ще останат тук. Така че ние сме заедно на протеста“, заяви още Василева. 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви пред журналисти в парламента, че специалистите по здравни грижи имат своите основания да протестират и подкрепя техните искания. 

С допълнителните 30 милиона лева от правителството и с разпределение на бюджета на Здравната каса за болнична помощ лечебните заведения могат да увеличат заплатите на медицинските сестри, обясни министър Ананиев. Той уточни, че новите по-високи заплати ще се получат със задна дата – от първи януари. 

Според здравния министър в голяма част от болниците с преразпределение на финансовия ресурс могат да се достигнат исканите от протестиращите медицински страни стартови заплати от 900 лева: 

"В много от лечебните заведения тази заплата ще се постигне, в други ще бъдат близко до този размер. Аз неслучайно казах, че това го приемаме като политика в средносрочен план, не като еднократен акт, така че в рамките на една, две или три години ние наистина ще стигнем до размери на заплати, които да бъдат достойни да мотивират медицинските сестри". 

Решението с колко ще се увеличат заплатите на специалистите по здравни грижи ще го вземат ръководствата на лечебните заведения, уточни Ананиев и допълни, че от следващата седмица ще се срещне с директорите на болниците, на които е принципал, за да им помогне как да си разпределят разходите.

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Медсестрите отказват да работят на 3 места и утре са на протест

У нас не достигат над 30 000 медицински сестри

Медицинските сестри излизат на протест


91336