Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Медицинските сестри:...
Медицинските сестри: Искахме многократно среща с премиера, той явно не желае

Медицинските сестри: Искахме многократно среща с премиера, той явно не желаеПоискахме среща с премиера вече може би 3 или 4 пъти, многократно, той не желае среща с нас явно. Това каза медицинската сестра Мая Илиева

"Проведохме среща с медицинските сестри, обсъдихме техните искания, нашите позиции и какво ще направим оттук нататък. Имаме пълно съвпадение по няколко въпроса, които ние ще придвижим като народни представители", каза в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че отколешното им предложение болниците да не са търговски дружества среща пълното тяхно разбиране.

"Ние миналата година го обсъждахме. Сега по време на бюджетната процедура, бюджета на НЗОК и държавния бюджет ще го внесем отново. Предложението е следното. Нека да има и държавни, и общински, и частни болници, в съвременния свят е така, но тези частни, които искат да останат търговски дружества да се намери начин за финансиране чрез частни фондове, допълнително осигуряване, застрахователни фондове и т. н.", обясни Нинова. Тя каза, че държавните и общински болници обаче да не бъдат търговски дружества и да се финансират от здравната каса. 

Мая Илиева показа фиш на колежка от месец юни - 476 лв. "Това ли е увеличението питаме?", заяви тя. Те заявиха, че няма какво да разговарят с министъра и не виждат смисъл. Сутринта са му задали 5 въпроси и доколкото разбрали той не е отговорил на нито един от тях. "Поискахме среща с премиера вече може би 3 или 4 пъти, многократно, той не желае среща с нас явно, други са хората, които са приоритет в неговите срещи”, посочи Мая Илиева.

Те казаха, че са поискали среща с всички парламентарни групи, въпросът е кой ще иска и кой застава зад тях. "За нас е важно това съсловие да се спаси", заявиха те.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

112826