Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медицинските сестри ...
Медицинските сестри - на протест на 11 септември, полицаи и пожарникари ще подкрепят

Медицинските сестри - на протест на 11 септември, полицаи и пожарникари ще подкрепят11 септември, 15:00 часа, пред Народното събрание – това е мястото, където медицински специалисти от цяла България ще излязат на протест и ще заявят исканията си пред държавата, за да може да практикуват нормално професията си. Подкрепа ще има и от синдикатите на полицаите и пожарникарите (СФСМВР) – не само с позиция, но и с хора

Става въпрос за медицинските сестри, фелдшерите, акушерите, физиотерапевтите и т.н., но протестът не се подкрепя от Българския лекарски съюз (БЛС), уточниха организаторите на инициативата. Всъщност едно от основните им искания е свързано именно със съсловните организации – промяна в закона, за да може да се учредят отделни организации за отделните специалисти.

В момента представител на всички тези здравни специалисти извън лекарите е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Но мнозина от бранша не са доволни от това представителство, тъй като асоциацията не взема отношение към заплащането, а освен това се оказва на практика невъзможно да ѝ бъде направен одит. Недоволна медицинска сестра сподели пред Actualno.com, че месечно за задължителното членство в БАПЗГ (иначе не можеш да упражняваш професията) всяка медицинска сестра дава по 5,60 лева. Ние сме около 25 000 души, става въпрос за много пари – къде отиват те, попита тя. От думите ѝ стана ясно, че поне досега нито НАП, нито омбудсманът, нито президентът са могли да дадат адекватен отговор или поне насока как може да бъде направен одит на БАПЗГ.

Друго важно искане на медицинските сестри е увеличение на основната заплата и тя да се равнява на две минимални. Сега минималното възнаграждение по трудов договор в България е 560 лева. Освен това, медицинските сестри настояват за по-високо възнаграждение на нощния труд. Сега то е 25 стотинки, но според тях трябва да стане поне 3 лева.

Важно искане е и това работещите в реанимация да не карат повече от 7 последователни часа. Сега нормата е като за нормален работен ден – поне 8, но реанимацията е най-натовареното отделение на всяка болница.

До месец-месец и половина се очаква Мая Илиева и подкрепящи я медицински сестри да регистрират свой синдикат - като неправителствена организация.

 

Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Пълна блокада пред Министерския съвет готвят медицински специалисти (СНИМКИ)

С вас сме! >> Медицински сестри протестират срещу уволнението на колега (СНИМКИ)

Не на страха >> Медици от цялата страна излизат на протест в подкрепа на Мая Илиева

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

Протестът на медицинските сестри - манифест на продънената социална политика (ОБНОВЕН)


110989