Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медицинските сестри ...
Медицинските сестри отново на протест. Този път пред НЗОК (ВИДЕО)

Медицинските сестри отново на протест. Този път пред НЗОК (ВИДЕО)Медицинските сестри от Българската асоциация на медицинските сестри отново излязоха на протест. Този път демонстрацията им бе пред сградата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в София. 

Те искат да участват в преговорите, които в момента текат между НЗОК и Българския лекарски съюз за разпределението на парите в здравеопазването,

съгласно Бюджет 2020 година.

Според протестиращите е абсурдно да присъстват само лекари, без медицински сестри, които също са в сектора и повече от половин година протестират за по-добри условия на труд и по-високи заплати.

От Българска асоциация на медицинските сестри внесоха и писмо

до председателя на НЗОК Жени Начева, до управителя на НЗОК Дечо Дечев и до председателя на Управителния съвет на Българския лекарски съюз Иван Маджаров, с което настояват да се конкретизират минимален месечен размер на трудовото възнаграждение по видове лечебни заведения, професии, длъжности, доплащанията да зависят от клас, извънреден труд и нощен труд, часовете, в които са на разположение, образование.

Писмото бе внесено от Мая Илиева, която започна протестите на сестрите преди осем месеца. 

В НЗОК са се срещнали с Дечо Дечев, който им е обяснил, че няма властта, с която да промени законите, но е наясно с проблемите и исканията на сестрите. 

"Каза ни, че няма как да реши проблемите сам, но заяви, че сме добре дошли на обсъжданията, като си осигурим присъствие с организациите на работодателите или с лекарския съюз", обясни Мая Илиева пред 24новини и допълни, че ще търсят всички начини и ще се борят докрай да присъстват на обсъжданията. 

Медицинските сестри протестират от начаото на март месец.

 

 

Източник: 24novini.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Протестът на медицинските сестри - манифест на продънената социална политика (ОБНОВЕН)

Не ни лъжете, г-н вътрешен министър! Именно политиците са отговорни за далаверата ТЕЛК

Болните не ги лекуват у нас... Чакат ни да полудеем

Ще се спасяваме ли пак, а? Този път болниците!

 


116290